Lifestyle

Dit mag je zeker niet vergeten op Koningsdag

Hang de slingers maar vast buiten, want het jaarlijkse feestje komt er weer aan. Onze koning is bijna jarig en dat betekent dat heel Nederland weer op z’n kop wordt gezet. Door het land heen worden er allerlei vrijmarkten en Koningsdag-feesten georganiseerd. Je vervelen op 27 april is dus vrijwel onmogelijk. De meesten van ons zoeken op de Koningsdag de drukte op en zullen naar een leuk feest gaan, maar waar moet je allemaal aan denken op 27 april?

♥ Overvolle treinen
Ga jij samen met je vrienden gezellig een feestje pakken, maar moeten jullie wel een stukje met de trein reizen? Jullie zijn niet de enigen. Houd daarom rekening met overvolle treinen. Eén geluk, de NS houdt vaak wel rekening met extra drukte op Koningsdag en daarom rijden zij via een speciale dienstregeling; meer en extra lange treinen.

♥ Studenten week-ov is niet geldig
Koningsdag is een nationale feestdag en op feestdagen reizen studenten met een weekend-ov gratis en moeten studenten met een week-ov betalen. Heb je een week-ov? Houd er dan rekening mee dat je gewoon moet betalen en je op deze dag met 40% korting reist.

♥ Drukte voor de kaartjesautomaat
Wil jij je trein niet missen? Vertrek dan wat eerder naar het station dan je normaal gesproken doet. Veel mensen moeten nog een kaartje kopen of geld op hun ov-chipkaart zetten, waardoor er een lange rij voor de kaartjesautomaat kan staan.

♥ Geen alcohol in de trein
Normaal gesproken mag je in treinen van de NS alcoholische dranken nuttigen, maar op Koningsdag hebben zij dit verboden. Waarschijnlijk geef je al genoeg uit op Koningsdag, dus als je slim bent drink je niet in de trein en voorkom je een boete!


♥ Beperkt alcoholverkoop supermarkten 
Vaak zijn drankjes op het feestterrein erg prijzig. Om deze reden denk je misschien wel: we halen wel een aantal blikjes drank bij die supermarkt in de stad. Helaas, dit briljante idee gaat niet door. In veel steden is het namelijk zo dat supermarkten in het centrum maar 1 alcoholhoudende drank per persoon mogen verkopen. Dus dacht jij een aantal blikjes drank te kopen? Dan heb je op 27 april dikke pech. Er zijn ook steden waarbij supermarkten in centra op 27 april zelfs helemaal geen alcohol mogen verkopen. Check dit dus even voordat je weggaat.  

♥ Drukte voor de wc
Vroeg of laat moet je een keer plassen. Vaak is het ook zo, dat als je hebt gedronken en eenmaal een bezoekje aan het toilet hebt gebracht je de hele tijd moet. Misschien is het daarom verstandig om op het festivalterrein een ticket te kopen dat je onbeperkt naar de wc kan. Zijn Dixies op het festivalterrein voor jou een no-go?  Zorg er dan voor dat je wat kleingeld op zak hebt. In veel restaurant of cafeetjes mag je namelijk plassen, maar moet je wel kleingeld betalen.

♥ Lange rijen bij eettentjes
Vaak zijn er op Koningsdag veel eettentjes te vinden, maar ook hier staan vaak super lange rijen. Daarom is het verstandig om misschien wat eten mee te nemen als back-up . Ga je naar een feestterrein? Dan moet je waarschijnlijk je meegenomen eten weggooien. Eet voordat je het terrein op loopt dus snel je eten op.

Lees ook:

Beeld: iStock