News

Science says: intelligente studenten drinken en blowen meer

Je zou denken dat de studenten die altijd alles op tijd inleveren en hoge cijfers halen een tikkeltje braaf of zelfs heilig zijn, maar niets lijkt minder waar als we een Brits onderzoek mogen geloven. Daaruit blijkt juist dat de intelligente studenten meer drinken én blowen dan studenten die lager scoren. Waarom dat is? Je leest het hier.

Studenten die qua cijfers het beste scoren roken dan misschien minder dan de studenten die het iets minder goed doen tijdens hun studie, maar daartegenover staat dus wel dat ze meer alcohol drinken en vaker cannabis roken. Dat is de conclusie van het onderzoek dat is gepubliceerd in het British Medical Journal Open.

Meer dan 6000 studenten deden mee aan het onderzoek om eindelijk een antwoord op de vraag te krijgen: wáárom blowen en drinken deze groep jongeren meer? Het begint al tijdens de eerste jaren als tiener. Dan hebben de jongeren die beter scoren op toetsen meer de neiging om alcohol te drinken dan om cannabis te roken. Dat ontwikkelt naarmate ze ouder worden. Dan is de kans twee keer zo groot dat ze drinken in tegenstelling tot mensen die lager scoren én experimenteren ze 50% vaker met softdrugs.


In eerste instantie staan deze knappe koppen juist meer open om cannabis te proberen, maar zijn ze op jonge leeftijd wel al op de hoogte van de langetermijngevolgen én dat het verboden is. Een andere verklaring is dat deze studenten vaker omgaan met mensen die iets ouder zijn, waardoor ze sneller in aanraking komen met alcohol en drugs. Bovendien is de kans groot dat de ouders van deze ‘slimme’ studenten alcohol drinken, omdat uit onderzoek nu eenmaal is gebleken dat mensen met een hoog IQ regelmatig een glas achterover tikken. Dat zou er vervolgens weer voor zorgen dat hun kinderen dat dus ook doen.

Misschien is het voor hen toch verstandig om te denken aan wat het met je lichaam op de lange termijn doet. Alcohol veroorzaakt problemen met het kortetermijngeheugen en slaap, wiet veroorzaakt concentratieproblemen. Hm, ook niet echt ideaal. De onderzoekers noemen de resultaten trouwens niet heel onverwacht, omdat de slimmere student überhaupt sneller de neiging heeft om te experimenteren. En zoals het onderzoek uitwijst: dat doen zij ook meer dan studenten die minder intelligent zijn.

Lees ook:

Bron
Beeld: iStock

Must reads 👀