Lifestyle

7 dingen die niemand je vertelt over de morning-afterpil

Ruim 30.000. Zoveel abortussen worden er jaarlijks ongeveer gedaan in Nederland. Een morning-afterpil kan een abortus voorkomen. Over dit pilletje wordt niet veel gepraat, terwijl veel vrouwen er weleens mee te maken krijgen in hun leven. Wat is precies waar en wat niet over de morning-afterpil? Wanneer moet je ‘m innemen en waar kun je ‘m krijgen? In dit artikel lees je alles over de morning-afterpil. 

1. De morning-afterpil is géén abortuspil
De morning-afterpil is zeker geen paracetamol, maar het is ook niet zo heftig als het wellicht klinkt. Dit pilletje zorgt ervoor dat je eisprong wordt uitgesteld zodat het sperma de eicel niet kan bevruchten. Het is dus absoluut niet zo dat je een zwangerschap afbreekt die er misschien al is. De morning-afterpil is enkel een middel dat je in noodsituaties gebruikt, bijvoorbeeld wanneer het condoom is gescheurd of wanneer je de pil bent vergeten. 

2. Na onbeschermde seks is er bijna altijd risico op zwangerschap
Er zijn bijna geen veilige dagen tijdens je menstruele cyclus. Dit komt doordat je moment van  je eisprong elke cyclus kan variëren en spermacellen tot vijf dagen kunnen leven. Dit betekent dat je elke dag in je cyclus risico loopt op zwangerschap. Het is daarom áltijd nuttig om een morning-afterpil in te nemen nadat je onbeschermde seks hebt gehad. 

3. Je hoeft de pil niet per se ‘s ochtends in te nemen
De naam van de pil is een beetje misleidend, want je hoeft ‘m niet per se in de ochtend daarna in te nemen. Maar onthoud: hoe sneller je de pil inneemt, hoe minder risico je loopt. Als je de ellaOne binnen drie dagen na onbeschermde seks inneemt heb je wel duidelijk minder kans op een zwangerschap.

4. Je bent niet de enige die de morning-afterpil neemt
Er wordt misschien niet veel gesproken over de morning-afterpil, maar het is echt geen doodzonde als je ‘m een keer inneemt. Sterker nog; er worden jaarlijks meer dan 250.000 morning-afterpillen verkocht. Schaam je dus niet als je deze pil een keer nodig hebt! Even balen na onbeschermde seks mag, maar je kunt beter snel in actie komen! 

5. Je kunt ‘m met een gerust hart innemen
Bang dat je er ernstige bijwerkingen van krijgt of zelfs onvruchtbaar van wordt is niet nodig. De bijwerkingen van een morning-afterpil zijn namelijk beperkt, de meest voorkomende bijwerking is hoofdpijn. Andere bijwerkingen kunnen misselijkheid, buik- of rugpijn zijn. Gelukkig zijn deze bijwerkingen maar tijdelijk! Bovendien heeft de morning-afterpil geen blijvende gevolgen én het is geen hormoonbom. Je wordt er niet onvruchtbaar van!

6. Je hoeft niet naar de dokter voor de morning-afterpil
Je hebt geen doktersafspraak nodig voor de morning-afterpil, je kunt ‘m gewoon bij de drogist kopen. Dat is fijn, want hoe sneller je erbij bent, hoe beter! Bovendien is kopen bij de drogist anoniem. Bij Kruidvat en Etos ligt de morning-afterpil zelfs gewoon in het schap, dus hoef je er niet naar te vragen. De morning-afterpil is dus voor iedereen verkrijgbaar, en je kunt ‘m dus kopen zonder dat iemand het hoeft te weten. 

Beeld: iStock 

Must reads 👀