Lifestyle

6 dingen die je moet uitproberen als je ‘s nachts steeds wakker wordt

Slapen, het is het beste op aarde. Slapen maakt je gewoon gelukkig. Er gaat niks boven uitgerust wakker worden en vol energie de dag beginnen. Toch zijn er maar weinig mensen die een hele nacht doorslapen. Velen zullen het herkennen: je wordt midden in de nacht wakker en kan niet meer in slaap vallen. Je bent ineens klaarwakker en ligt de rest van de nacht te draaien in bed. What to do?

Er zijn altijd dingen die je ‘s nacht een keertje wakker houden. Het tentamen dat je morgen hebt maar nog niet goed kent, een ruzie met je vriend of misschien wel die tandartsafspraak die je morgen hebt staan. Sommige dingen krijg je maar moeilijk uit je hoofd voordat je gaat slapen, maar door deze zes tips toe te passen gaat het een stuk makkelijker.

1. Accepteer het
Je ontwaakt midden in de nacht uit je slaap, maar waarom? Je dacht een heerlijke nacht door te kunnen slapen, maar ligt nu te draaien en te woelen in bed in de hoop dat je weer in slaap valt. Het is verre van prettig, maar nog geen reden om boos of chagrijnig te worden. Wanneer je deze negatieve gevoelens wel opwekt merk je dat je nog moeilijker in slaap komt. Accepteer het dus gewoon en bedenk een goed plan om weer heerlijk in te dommelen.

2. Vermijd de klok
Je wordt wakker en bent nieuwsgierig naar de  tijd. Je checkt je mobiel om te kijken hoe laat het is en je komt tot de ontdekking dat je wekker over 5 minuten afgaat. Herken je dit? Dit zijn van die moment dat je zo erg baalt. Waarom nu al, ik ben nog zo moe…

Kijk ‘s nacht als je wakker bent niet op je telefoon om te beseffen dat je vanaf 02.00 uur tot 04.00 uur wakker bent. Niet omdat je morgen zo’n leuke afspraak hebt waar je super op verheugd, maar gewoon omdat je niet in slaap kan vallen. Continu op de klok kijken zorgt ervoor dat je stress krijgt. Vermijd de klok en houd je niet bezig met hoe laat het precies is, want dit houdt je alleen maar wakker.


3. Blijf in één positie liggen
Als je niet kunt slapen heb je de neiging om te blijven draaien. Eerst lig je op je linkerzij, dan op je rechterzij, toch maar even op je rug of ligt het op je buik toch fijner? Herkenbaar toch? Veel mensen maken zich hier schuldig aan. Toch is het beter om rustig te blijven liggen als je niet kan slapen, want door continu te blijven draaien blijf je wakker. Je lichaam associeert het woelen in bed namelijk met wakker blijven. Probeer te relaxen en houd je lichaam rustig.

4. Adem
Het is heel vervelend als je wakker wordt en ervan overtuigd bent dat je wordt gewekt door de opkomende zon. Leg de focus op je ademhaling. Adem vijf seconden heel diep in en blaas je adem rustig uit. Herhaal dit zo’n tien keer en je merkt dat je lichaam zich ontspant.

5. Probeer te relaxen
Focus je na de ademhaling op een bepaalde spiergroep en span deze spieren aan. Start met je rug, doe dit vervolgens bij je dijen en kuiten. Of begin met een kleinere spiergroep zoals je handen en voeten. Laat de spanning vervolgens los en je merkt dat je hele lichaam relaxt.

6. Tel je prestaties, geen schapen
Wanneer niets helpt om in slaap te vallen en je geen zin hebt om schaapjes te tellen, waarom tel je dan niet de prestaties van die dag of de week? Misschien vergeet jij wel altijd de was uit de machine te halen en heb je dit vandaag wel gedaan. Denk aan iets positiefs en je valt veel makkelijker weer in slaap.

Lees ook:

Beeld: iStock