Lifestyle

12 kleine (wetenschappelijk bewezen) dingen waardoor je meteen gelukkiger wordt

Zit je er even helemaal doorheen? Dan wordt het tijd om daar iets aan te doen! En dan bedoelen we niet meteen je leven omgooien door met school te stoppen of je relatie te verbreken. Kleine dingen kunnen je al een stuk gelukkiger maken. Een mandarijntje eten bijvoorbeeld. Of een groene achtergrond nemen op je computer. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat deze kleine aanpassingen jouw mood meteen kunnen boosten. Oh, happy day! 

1. Eet een mandarijn. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de geur van een mandarijn positieve gevoelens opwekt.

2. Brand een vanille-geurkaarsje. Volgens een onderzoek wakkert een vanillegeur ook positieve gevoelens aan én heeft het een ontspannend effect. 

3. Doe een ‘happy walk’: sta rechtop, rol je schouders naar achter en voeg een ‘hop’ aan je loopje toe. Je houding en loopje kunnen veel voor je humeur doen volgens een recente studie. 

4. Bel je moeder. Volgens een onderzoek zorgt de stem van je moeder ervoor dat je meteen meer ontspannen bent en meer geluksstofjes aanmaakt. 

5. Aai jouw huisdier. Onderzoek heeft uitgewezen dat je geluksstofjes aanmaakt als je een (zacht) dier aait. 

6. Ruim je bureau op. Een rommelig bureau kan behoorlijk op je zenuwen werken en zorgt voor een onrustig gevoel. Door een rommelig bureau op te ruimen, ruim je ook een beetje jouw rommelige hoofd op. 

7. Verander je desktop-achtergrond in de kleur groen. Deze kleur wordt geassocieerd met geluk, comfort, vrede, hoop en enthousiasme. 

8. Als je niet lekker in je vel zit, luister je het liefst naar zielige muziek. Niet doen! Zet juist opzwepende muziek op om jouw humeur te verbeteren. 

9. Eet jouw favoriete maaltijd of snack niet te vaak. Als je jouw favo eten bewaart voor speciale moment, zul je er meer van genieten én gelukkiger door worden. Dit is bewezen met een onderzoek waarbij een groepje chocoladeliefhebbers hun favoriete lekkernij een week niet aten, terwijl een ander groepje elke dag chocola at. Het groepje dat na een week weer chocola at, was blijer en gelukkiger dan het andere groepje. 

10. Ga naar buiten. Het daglicht en de frisse lucht doen wonderen voor je humeur. 

11. Vertel wanneer je iets dwars zit. Ergernissen voor je houden doen je alleen maar ellendiger voelen en doet bovendien niks voor de band met degene aan wie jij je ergert. Door erover te praten valt er een last van je schouders af en kun je je weer op positieve dingen focussen. 

12. Probeer gelukkiger te worden! In een onderzoek kwam naar voren dat mensen die muziek luisterden met de intentie om blijer te worden, ook daadwerkelijk blijer worden dan mensen die het helemaal niet proberen.

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: elle.com