Lifestyle

Girls Issues: Ik heb dyscalculie en faalangst

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die dyscalculie en faalangst heeft.

Hallo Girlscene,

Ik heb een probleem… Al sinds groep 3 heb ik moeite met rekenen, toen had dat nog geen invloed op mijn leven. Maar in groep 4 ben ik blijven zitten door het rekenen. Leraren wilden mij niet testen op dyscalculie (een soort dyslectie, maar dan voor rekenen). Doordat ik niet werd getest werd ik heel onzeker en kreeg ik ook symptomen van faalangst. Maar het kon nog erger, ik werd gepest, had geen vrienden, moest vaak huilen. Mijn hele basisschoolperiode heb ik daar last van gehad en ik werd maar niet getest op dyscalculie.

Toen ik in de eerste kwam op de middelbare school werd het al snel duidelijk dat ik niet kon rekenen en werd ik eindelijk getest. Uit de test kwam naar voren dat ik dyscalculie had. Doordat ik al die jaren zo in onzekerheid heb gezeten en met al dat gepest erbij, had ik er ook nog eens faalangst bij gekregen. Ik zit nu in het derde jaar, maar ik heb nog steeds last van overgevoeligheid… Ik raak vaak in paniek als er iets gebeurt of als de plannen veranderen een uur van tevoren, moet ik eerst alles op een rijtje zetten en even alleen zijn.

Ik vind het vreselijk om zo overgevoelig te zijn en heb er ook veel last van. Wat kan ik eraan doen? Ik hoop echt dat jullie mij kunnen helpen.

Groetjes anoniem


Lieve anoniem,

Wat vervelend om te horen dat het zo’n invloed heeft op je leven. We helpen je natuurlijk met liefde! Zo hebben we eerder al een artikel geschreven over hoe je met faalangst om kunt gaan. Hier lees je dat artikel terug. In het artikel staan een paar wijze lessen, zoals dat het oké is om fouten te maken (schaam je niet!) en dat je moet leren relativeren. Vraag jezelf af: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Waarschijnlijk valt het antwoord hartstikke mee.

Daarnaast willen we je vooral meegeven dat je je niet moet tegen laten houden door dyscalculie. Dat is namelijk totaal geen reden voor iemand om dan te zeggen: ‘Oh, met haar wil ik geen vrienden zijn’. Integendeel, het zou er niets mee te maken moeten hebben. Onthoud daarom dat je leuk, lief en goed genoeg bent. En gaan de plannen niet zoals je voor ogen had? Haal dan even diep adem en vertel jezelf dat het oké is dat iets niet doorgaat. Hierbij helpt het relativeren goed. Of heb je weleens een boek gelezen over hoe je met faalangst om kunt gaan? Hier vind je welke boeken nu te koop zijn. Wie weet helpt dat enorm.

Succes!

Liefs,
Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: iStock