Lifestyle

Dit is het schokkende verschil tussen tijdschriften voor jongens en voor meiden

Je zou denken dat het in onze cultuur niet meer voorkomt, maar toch zie je het overal: stereotypes voor mannen en vrouwen. Het is alleen zo subtiel en veel dat we het vaak niet door hebben. Gelukkig zijn er ook mensen die wel goed opletten. Eén van deze mensen schudt ons weer eens een keertje wakker en laat het schokkende verschil tussen meiden en jongens in de media zien. 

Comédienne Amy Schumer (onder andere bekend van de film ‘Trainwreck’ en het programma ‘Inside Amy Schumer’) is een feminist in hart en nieren. Haar Instagram-account staat regelmatig vol met posts die de emancipatie van vrouwen probeert te bevorderen.

Zo post ze ook weleens dingen die onze ogen weer doen openen over hoe een lange weg we nog te gaan hebben. Heel goed natuurlijk, maar soms ook een beetje confronterend. We denken allemaal zo goed bezig te zijn, maar ondertussen liggen dingen als de tijdschriften hieronder in de schappen van elke supermarkt. En we vinden het allemaal doodnormaal. 

Wat is precies het verschil?
In de afbeelding hieronder zie je de covers van twee Amerikaanse tijdschriften voor tieners. De één is voor meisjes en de andere voor jongens. 

View post on Instagram
 

Stereotypes van jongens en meisjes
Nuu hebben jongens en meisjes gemiddeld gezien vaak andere interesses. Maar als je de covers hierboven bekijkt zou je denken dat we volledig andere wezens zijn. Waar het op het jongenstijdschrift gaat over alle mogelijkheden van hun toekomst en vol staat met leuke en interessante gadgets, bevat het meisjestijdschrift een volledig gephotoshopt model met alleen maar uitspraken die gaan over uiterlijk. Natuurlijk houden wij meiden veel van mode en kunnen we haartips altijd goed gebruiken, maar dat neemt niet weg dat er ook voor ons meer is in het leven. Want hoe zit het met onze toekomst? En de onderwerpen buiten mode, beauty en liefde die wij leuk vinden? 

Ook in Nederland
Dit soort stereotypes van vrouwen en mannen (jup, ook mannen hebben er last van) worden binnen de Westerse cultuur niet alleen in de Verenigde Staten zo neergezet in de media. Ook in Nederland komt dit vaker voor dan we meestal door hebben, maar we vinden het allemaal zo normaal dat we het niet opmerken. Gelukkig zijn er mensen zoals Amy Schumer die ons regelmatig wakker schudden en laten zien dat we nog een lange weg te gaan hebben. Er is al heel veel veranderd voor vrouwen in de afgelopen vijftig jaar, maar we zijn zeker nog niet bij de eindstreep.

Wat vind jij van het verschil tussen de cover voor meisjes en de cover voor jongens?

Lees ook: 

Bron | Beeld: iStock