Lifestyle

6 (wetenschappelijke) manieren waarop linkshandigen verschillen van rechtshandigen

Met een vulpen schrijven en vervolgens inkt aan je hand krijgen, tijdens gym niet mee kunnen doen met honkbal omdat er geen handschoen is, en niet kunnen knippen met een schaar. Het zijn slechts een aantal dingen waar je als linkshandige mee te maken krijgt in een wereld die is ingericht op rechtshandigen. Het mag duidelijk zijn dat links- en rechtshandigen van elkaar verschillen. Hier lees je 6 manieren. 

Linkshandigen kunnen snel schakelen
Een Australisch onderzoek uit 2006 heeft uitgewezen dat linkshandigen sneller kunnen schakelen tussen de linker- en rechterhersenhelft. Hierdoor kun je informatie beter verwerken en ben je goed in sport en gamen. 

Linkshandigen maken andere beslissingen dan rechtshandigen
Ja, het is echt waar. De hand waarmee je schrijft heeft meer invloed dan je denkt. Het blijkt een grote rol te spelen in de manier waarop je abstracte waarden zoals intelligentie en eerlijkheid ziet. Onderzoekers van de Stanford University zijn er in 2009 achter gekomen dat linkshandigen dat anders zien dan rechtshandigen. In het onderzoek lieten ze de deelnemers – zowel linkshandigen als rechtshandigen – twee illustraties zien. Ze vroegen de deelnemers welke illustratie vrolijker, intelligenter, eerlijker en aantrekkelijker was. De rechtshandigen kozen veelal voor rechts en de linkshandigen kozen, je raadt het al, meestal voor links. “Voor linkshandigen is links goed en rechts slecht, terwijl de maatschappij juist op rechtshandigen is ingericht en ze dus iets anders vertelt,” zegt psycholoog en onderzoeker Daniel Casasanto. 

Linkshandigen zijn beter in sport
Terwijl slechts 15% van de wereldpopulatie linkshandig is, is maar liefst 25% van de grote basketbalclubs linkshandig. Dit komt waarschijnlijk doordat linkshandigen beter kunnen schakelen tussen twee hersenhelften (zie punt 1) en daardoor een sneller reactievermogen hebben. Dat komt goed van pas in de sport! Maar er is nog een voordeel. Linkshandigen kunnen hun rechtshandige concurrent verrassen met hun andere motoriek en bewegingen. 

Linkshandigen verwerken emoties anders
De hand waarmee je schrijft bepaalt hoe je emoties verwerkt. Een onderzoek uit 2012 wees uit dat linkshandigen meer kans hebben op angststoornissen of andere emotionele aandoeningen.

Linkshandigen zijn creatieve denkers
Verschillende studies hebben uitgewezen dat er een verband is tussen linkshandig zijn en creativiteit. Het idee is dat de linkerhersenhelft, oftewel: de kant waar de creativiteit huist, beter ontwikkeld is dan bij rechtshandigen. Toch is het niet zeker, omdat het lastig aan te tonen is dat linkshandig zijn je echt creatiever maakt. 

Linkshandigen zijn oplossingsgericht
Eerlijk is eerlijk: het is niet altijd handig om linkshandig te zijn, terwijl de wereld is ingesteld op rechtshandigen. Met een vulpen schrijven en knippen met een schaar zijn slechts een paar van de vele dingen waar je tegenaan loopt als linkshandige. Maar hierdoor leer je wél om te denken in oplossingen. En dat komt heel goed van pas op alle vlakken in je leven, bijvoorbeeld op werkgebied.

Lees ook: 

Beeld: iStock | Bron, bron