Lifestyle

8 veelgemaakte fouten die mensen maken tijdens een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken zijn niet bepaald leuk om te doen, aangezien het zenuwslopend is. Je weet niet zo goed hoe je je moet gedragen en wat gepast is om te zeggen. En voor je het weet maak je alweer een blunder. Daarom hebben wij de meest gemaakte fouten tijdens sollicitatiegesprekken op een rijtje gezet. Zo weet jij voortaan waar jij op moet letten! 

1. Slechte voorbereiding
Ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk én ja, dit is ook echt zo. Zonder enige voorbereiding naar een sollicitatiegesprek gaan, is een veelgemaakte fout. Geloof ons als we zeggen dat het goed is om voor het gesprek je te verdiepen in het bedrijf en de functie. Het komt eenmaal vaak voor dat ze vragen gaan stellen over het bedrijf. Joh. 😉

2. Liegen
Dingen op je cv zetten die niet kloppen, is geen goed plan bij het solliciteren naar een baantje. De kans is groot dat je werkgever erachter komt dat een heleboel dingen niet kloppen en dat wil je natuurlijk niet hebben. En als de waarheid boven tafel komt, moet je er niet raar van opkijken als iemand geen vertrouwen meer in je heeft. Dus in plaats daarvan is het verslandig om dingen op je cv te zetten die wél daadwerkelijk kloppen. Een heel klein beetje aandikken van jouw goede eigenschappen kan natuurlijk geen kwaad. 

3. Arrogantie
Arrogantie komt tijdens een sollicitatie ab-so-luut niet goed van pas. Dit is voor een werkgever blijkbaar een punt om op af te haken. Dit betekent niet dat je onzeker moet overkomen, het is juist een must om zelfverzekerdheid uit te stralen. Overdrijf het alleen niet. Anders heb je de kans dat dit je gaat tegenwerken. 

4. Niet goed gekleed
Bedenk van tevoren goed hoe jij je gaat kleden naar de sollicitatie. Het blijkt dat 49 procent van de werkgevers mensen niet aannemen, omdat ze er niet representatief uitzien. Probeer je daarom eerst goed te verdiepen in het bedrijf en wat voor kleding hierbij past. Het is tijdens een sollicitatie vaak wel toepasselijk om er iets netter uit te zien dan gewoonlijk. Zo maak je een goede indruk op je toekomstige werkgever. 

5. Weinig oogcontact
Het is een must om oogcontact met je werkgever te maken. Dit betekent niet dat je moet staren totdat je werkgever zich ongemakkelijk gaat voelen. Vind een middenweg. Bijna 70 procent van de werkgevers heeft kandidaten niet aangenomen, omdat er niet genoeg oogcontact was. 

6. Laat komen
Te laat komen is eigenlijk nooit goed, hiermee maak je nergens een goede indruk. Nu is het bij je vrienden iets minder erg dan voor een sollicitatiegesprek. Als je te laat komt, laat je al zien dat je niet kan plannen en geen professionele houding hebt. Erg zonde. Als het toch gebeurt, bel dan netjes je werkgever om dit door te geven met uitleg erbij. 

7. Friemelen
We snappen dat je waarschijnlijk erg zenuwachtig bent op je sollicitatiegesprek, maar probeer dit in bedwang te houden. Als je overal aan gaat friemelen door de zenuwen, geef je ook niet bepaald een goed beeld af. Het blijkt dat 32 procent van de werkgevers er niet van houdt om te zien dat potentiële werknemers gaan friemelen tijdens een gesprek. 

8. Slechte lichaamstaal
Lichaamstaal is ook een manier van communiceren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een stevige handdruk geeft. Dit is een teken van zelfvertrouwen. Let er ook op dat je niet met je armen gekruist over je borst zit. Dit geeft namelijk aan dat je erg gesloten en afstandelijk bent. 

Lees ook:

Bron

Beeld: iStock

Must reads 👀