Lifestyle

Pijnlijke borsten als je ongesteld bent? Dit is wat je er tegen doet!

Ongesteld zijn is nooit leuk, dat weten wij meiden maar al te goed. Maar het verschilt sterk per persoon hoe heftig het is. Daarbij heeft iedereen weer last van andere dingen. Eén van de bekende kwaaltjes zijn gevoelige borsten. Maar waar komt dat eigenlijk door? En belangrijker nog: wat doe je er tegen? Girlscene zoekt het voor je uit. 

Waar kom het door?
Zware krampen, gevoelige huid, pijnlijke rug en constant chagrijnig: ongesteld zijn heeft zowel fysiek als mentaal veel bijwerkingen die niet altijd even fijn zijn. De grote boosdoener? Heftige schommelingen in je hormoonhuishouding. Deze hormoonschommelingen maken je lichaam gevoelig voor de kwaaltjes waar je de rest van de maand geen last van hebt. Hoe gevoelig je ervoor bent verschilt wel sterk per persoon, ook als het gaat om gevoelige en pijnlijke borsten.

Maar er zijn ook minder natuurlijke oorzaken die deze gevoeligheid versterken. De pil bijvoorbeeld. Dus heb je sinds je aan de pil bent meer last van pijnlijke borsten? Geen nood: je lichaam moet gewoon wennen aan de extra/nieuwe hormonen. Zodra je lichaam gewend is zal je er minder last van hebben. 

Wordt het niet minder of heb je er al heel lang last van? Lees dan snel verder voor onze tips en tricks.


Wat doe je er tegen?

Voorkomen:
– Regelmatig sporten
– (Te) zout eten in de twee weken voor je ongesteldheid vermijden
– Cafeïne minderen (koffie, cola, energiedrankjes, et cetera)

Oplossing voor als het al zover is:
– De gevoelige/zere plekken extreem warm of koud maken met een koelkompres of een kruik
– Wat betreft pijnstillers helpt de ontstekingsremmer ibuprofen vaak het beste, maar paracetamol is ook een optie
– Wees lief voor je borsten wanneer ze pijn doen en doe alleen comfy beha’s aan die ze perfect ondersteunen.

Helpt dit allemaal niet?
Helpt helemaal niks tegen de pijn in je borsten tijdens je menstruatie en lijkt het met de tijd alleen maar erger te worden? Dan is het verstandig om een professional in te schakelen: de huisarts. 

Lees ook:

Bron

Beeld: iStock