Lifestyle

10 dingen die je altijd al hebt willen weten over borsten

Borsten en tepels lijken misschien heel simpel, maar als je er over nadenkt komen de meeste meiden tot de conclusie dat ze best veel niet weten. Of dat bepaalde weetjes helemaal niet waar blijken te zijn. Daarom is Girlscene dit allemaal voor je uit gaan zoeken. Wij hebben 10 dingen opgezocht die jij altijd al hebt willen weten over borsten. 

Wat is een normale leeftijd dat je borsten beginnen te groeien?
Daar is niet echt een normale leeftijd voor omdat het net zoals ongesteldheid per persoon heel erg kan verschillen. Het heeft verder niks te maken met hoe goed je lichaam functioneert: het is aangeboren. Wel is er een gemiddelde leeftijd en die ligt op de 9 à 10 jaar oud. 

Wanneer stoppen je borsten met groeien? 
Gemiddeld zijn meiden 14 jaar oud wanneer hun borsten stoppen met groeien. Maar we hebben het dan echt alleen over groeien, niet veranderen. Als vrouw verandert je lichaam veel tijdens je leven en gaan je borsten ook verschillende fases door. Tijdens deze fases kunnen ze sterk van maat en vorm veranderen. 

Waar bestaan borsten uit?
Borsten zijn voornamelijk gewoon vetweefsel.

Zijn de vorm en de maat van je borsten erfelijk bepaald?
Niet voor 100%. Je hebt zeker een grote kans dat je precies dezelfde cup-maat hebt/krijgt als de andere vrouwen in je familie. Maar het hoeft niet per se zo te gaan. De vorm en maat van je borsten zijn niet volledig erfelijk bepaald.

Is het normaal dat mijn borsten niet precies hetzelfde zijn? 
Ja, zeker. Sterker nog: het komt het meeste voor. Je borsten kunnen een beetje verschillen in grootte maar ook in vorm. Wanneer dit verschil heel extreem is, is dat natuurlijk niet fijn maar het heeft geen gevolgen voor je gezondheid. 

Worden mijn borsten groter wanneer ik de pil ga slikken?
Dit is een fabeltje: je borsten veranderen niet door de hormonen die in de pil zitten. Het fabeltje komt natuurlijk wel ergens vandaan en dat is het feit dat je wat aan kan komen van de pil. En wanneer je in gewicht toeneemt worden je borsten ook (een klein beetje) groter. 


Is het gek dat ik haartjes op/rond mijn tepels heb?
Nee, dat is helemaal niet raar. Ook dit hebben meer mensen dan je zou denken. Volledig normaal en niks om je zorgen over te maken. 

Wat betekent het als mijn tepels hard worden?
De huid van tepels zitten vol met super gevoelige zenuwuiteinden. Hierdoor reageren ze snel op elke soort stimulans (zoals kou, aanraking en opwinding). Hoe sterk je tepels hierop reageren kan wel verschillen per persoon. Dus als jouw tepels wat minder gevoelig zijn kan dat ook. 

Waarom worden je borsten gevoeliger tijdens je ongesteldheid?
Dit komt door de hormonen die in je lichaam vrijkomen tijdens je ongesteldheid. Sommige meiden hebben hier meer last van dan anderen. Ibuprofen helpt het beste als je veel last hebt van deze pijn. 

Waarom zijn jongens zo geobsedeerd over borsten?
Goeie vraag! …hebben al veel onderzoekers in het verleden gedacht. Ja, naar de aard van jongens’ fascinatie over borsten hebben al vele wetenschappers onderzoek gedaan. Jammer voor hen is er tot nu toe nooit een definitief antwoord uitgekomen. 

Lees ook:

Bron

Beeld: iStock

Must reads 👀