Lifestyle

Bewezen: mensen die uitstelgedrag vertonen kunnen hier helemaal niets aan doen

Heb je volgende week een tentamen? Dan heb jij echt nog niet een boek opgeslagen. Moet je over een paar dagen een essay inleveren? Dan is de kans groot dat je er nog aan moet beginnen. Met andere woorden: uitstellen is jouw middle name. Maar weet je, je kunt hier helemaal niks aan doen. Voel je dus vooral niet schuldig en lees even de resultaten van dit onderzoek.

Je neemt jezelf misschien wel voor om vandaag echt te beginnen met leren, maar je weet dat het dan veel belangrijker is om een saaie film op Netflix te kijken. Of om de uren weg te kijken met Spongebob. Jep, voor iemand die graag uitstelgedrag vertoont is dit héél herkenbaar. Maar hé, er is niets mis mee. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit nu eenmaal in je genen zit.

Of anders gezegd: in eerste instantie doe je er dus helemaal niks aan dat je niet meteen zo pro-actief bent als de rest van je klasgenoten. Voor Amerikaanse onderzoekers was dit genoeg reden om te testen of dat uitstellen een slechte gewoonte is of dat het dieper zit. Ze kregen ruim 300 tweelingen bij elkaar om vervolgens te testen hoe het bij hen zit als het gaat om doelen stellen, uitstelgedrag en impulsiviteit.


Wat blijkt? Eerder onderzoek toonde aan dat uitstelgedrag en impulsiviteit genetisch aan elkaar gelinkt is, en uit dit onderzoek bleek dat uitstelgedrag inderdaad genetisch bepaald kan zijn. Bovendien zijn mensen die dit gedrag vertonen inderdaad vaker impulsief. Het is voor hen moeilijker om op lange termijn doelen te focussen, omdat ze makkelijk afgeleid worden. 

Nu lijkt dit onderzoek de perfecte vrijkaart om misbruik van de situatie te maken, maar da’s natuurlijk niet de bedoeling. Je weet in ieder geval wel dat het nu eenmaal in je zit… 😉

Lees ook:

Bron
Beeld: iStock