Lifestyle

Toffe opleiding: Communicatie & Multimedia Design

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen. Ook wordt vaak gevraagd welke studie wij gedaan hebben. Daarom dit keer Girlscene’s Maudy met haar toffe opleiding: Communicatie & Multimedia Design.

Al van kleins af aan wilde ik graag schrijven, maar een opleiding journalistiek leek me veel te ‘politiek’. Ik wilde graag creatief bezig zijn, maar wist niet precies wat ik wilde. Ik was geïnteresseerd in de wereld van bloggers en wilde dat ook. Ik begon eerst aan een studie communicatie op de HAN. Dit bleek geen studie voor mij te zijn, veel te veel marketing en economie naar mijn smaak. Gedurende het eerste jaar moest ik enkel marketingplannen samenstellen en werkte ik alleen maar achter mijn laptop. Prima als dit is wat je zoekt, maar ik wilde graag écht iets fysieks maken. Toen kwam ik bij de opleiding Communicatie & Multimedia Design op Avans Hogeschool in Den Bosch en dit was alles wat ik zocht.

Wil jij in een creatieve sector werken, heb je eigen ideeën en wil je verder gaan dan papier? Dan is deze opleiding misschien ook iets voor jou!

De opleiding duurt in totaal vier jaar en tijdens deze vier jaar word je opgeleid tot ontwerper. Als ontwerper doorloop je alle fases van een project, ongeacht wat de inhoud van dit project is. Je bedenkt de eerste ideeën, vormt een concept, experimenteert met verschillende prototypes en voert uit. Je bedenkt dus echt het totaalplaatje, wat je een unieke ontwerper maakt in tegenstelling tot andere studies waar je enkel technisch of grafisch denkt, bijvoorbeeld. Het blijft ook niet tot een plan op papier: je gaat echt aan de slag met 3D-printers, lasersnijders en ander materiaal om een echt prototype te maken.

Het eerste en tweede jaar bestaan telkens uit vier blokken van tien weken. De eerste acht weken werk je aan een project en volg je ondersteunende vakken. De laatste twee weken heb je tentamens. Momenteel zit ik zelf in mijn laatste jaar en ben ik aan het afstuderen. De eerste twee jaar werk je altijd aan één groot project samen met een groep. De opdrachten hiervoor variëren enorm. Ze hebben we bijvoorbeeld een reclamefilmpje moeten maken met betrekking tot veiligheid online, een game moeten maken voor het ziekenhuis, een website voor de gemeente Den Bosch ontworpen, maar ook een interactieve installatie moeten bouwen voor de verjaardag van Jeroen Bosch. Je werkt met echte opdrachtgevers en met echte resultaten. Vooral het eerste jaar is enorm breed opgezet omdat je zo echt op zoek kan gaan naar wat jou interesseert en waar je goed in bent. 

In het tweede jaar krijg je meer de mogelijkheid om een eigen invulling te geven aan projecten. Zo was er bijvoorbeeld een opdracht om een spel te maken. Iedereen maakte online een spel, maar wij kozen ervoor om een fysiek spel te maken omdat we totaal niet technisch waren. Er wordt ook van je verwacht dat je anders kijkt en niet de makkelijkste weg neemt. Naast de projecten heb je altijd een stuk of vier vakken per periode die je helpen bij het project. Moet je bijvoorbeeld een filmpje maken? dan krijg je vakken als filmanalyse en ben je bezig met een website, dan krijg je juist een vak als programmeren. Daarnaast heb je ook vakken als filosofie, ethiek, vormgeving, printmedia et cetera. Voor ieder wat wils dus.

De docenten zijn ook super goed. Je wordt echte behandeld als een evenwaardige. Docenten willen je helpen en denken mee met jouw projecten. Niet alleen voor schoolprojecten kun je bij ze terecht, maar ook voor eigen individuele projecten. Veel van mijn klasgenoten hebben ook zelf veel opdrachten. Het blijft ook niet alleen bij ideeën, school helpt ook mee een podium te vinden. Zo stonden er bijvoorbeeld ook veel klasgenoten van mij dit jaar op de Dutch Design Week.

Je werkt veel met Adobe waardoor het handig is om een MacBook te bezitten. Dit is echter geen must. Ook heb je op school alle mogelijkheden om spullen te lenen. Van Go Pro’s en een Macbook tot complete film uitrustingen. Alles wat je nodig hebt is er.

Na twee jaar ga je stage lopen. Zelf heb ik toen stage gelopen bij Girlscene, maar je mag dat zelf bepalen. De opleiding is breed en iedereen heeft een andere interesse. Klasgenoten hebben ook bij diverse bedrijven stage gelopen zoals de Efteling, een uitgeverij, IKEa, een ICT-bedrijf en een PR-bureau. Zolang je maar bezig bent het gehele proces van eerste ideeën tot uitvoering.

Na dit half jaar heb je een half jaar verdieping waar je een paar keuzevakken hebt en een half jaar werkt aan een groot project met een groep. Zelf heb ik toen een interactieve installatie gebouwd, maar een andere groep heeft bijvoorbeeld promotie voor een festival gemaakt.

In het vierde jaar is het tijd voor je minor naar keuze en ga je afstuderen. Bij CMD Den Bosch moet je in tweetallen afstuderen en hoef je geen scriptie meer te schrijven. Het gaat namelijk allemaal om het proces. Dit is iets wat je gedurende de studie blijft horen: proces. Een eindproduct hoeft namelijk niet altijd goed te zijn. Zolang je maar experimenteert, onderzoekt en probeert. Fouten maken hoort er namelijk bij.

Schrik niet als de opleiding in het begin wat technisch lijkt, dit is het absoluut niet! Je kunt namelijk altijd alles naar je eigen hand zetten. Na vier jaar ben jij een unieke ontwerper geworden en heb je je eigen specialisaties ontwikkeld. Je bent nu helemaal klaar om het werkveld in te gaan. 

Goed om te weten: Avans is dit jaar weer verkozen tot beste Hogeschool en daarnaast staat Communicatie & Multimedia Design ook altijd in de top 5 van beste studies! Op school wordt dat natuurlijk altijd gevierd met een Bossche bol op kosten van Avans. 😉

Ben je geïnteresseerd? Dan heb ik hier de studiegids voor meer informatie en je kunt me ook altijd mailen voor vragen.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Toffe studie” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw studie binnenkort wel op Girlscene!

Lees ook:

Beeld: iStock