Beauty

Zo verwijder je het beste ongewenste haartjes

Scheren, waxen, epileren of toch laseren? Er zijn een heleboel manieren om van ongewenste haren af te komen. Zoveel dat je soms door de haartjes de huid niet meer ziet. Scheren is dan een snelle manier, maar de haartjes komen snel weer terug. Waxen kan pijn doen, maar je hebt wél langer een glad gevoel. Benieuwd wat het beste bij jou past? Lees dan snel verder…

Scheren
Scheren is de makkelijkste én snelste manier om lichaamshaar te verwijderen. Het werkt voor alle plekken op je lichaam, is eenvoudig te verkrijgen en om mee te nemen. Alles wat je nodig hebt is een scheermesje naar keuze en scheergel. Dit is verkrijgbaar bij alle drogisterijen en supermarkten.

Scheren is compleet pijnloos. Let wel even op wanneer je een nieuw mesje gebruikt, deze zijn extra scherp. Je kunt aan de strip op het mesje zien wanneer je een nieuw mesje moet gebruiken. Is je strip verkleurd? Dan weet je dat het tijd is om het te vervangen.

Scheer nooit zonder water. Water zorgt er namelijk voor dat de poriën openen en je het haar makkelijker kunt verwijderen. Het is dus een goed idee om in bad te scheren of aan het einde van een douchebeurt. Scrub de huid voor het scheren zodat dode huidcellen verdwijnen. Breng de scheergel aan en laat deze even intrekken. Gebruik altijd een crème of gel bij het scheren. Dit beschermt en verzorgt de huid.

Het ligt aan het gebied of je met de haartjes méé of tegen de haarrichting in moet scheren. Bij je benen kun je beter tegen de haartjes in scheren. Je kan beter met de haartjes méé scheren bij je bikinilijn. Zorg ervoor dat je tussendoor je mesje afspoelt met water. Let ook op dat je niet hard gaat drukken met het mesje tijdens het scheren. Dit is nergens voor nodig, het mesje doet al het werk voor je.

Het verschilt een beetje per persoon, maar vaak zijn na een dag of drie de haartjes na het scheren weer goed zichtbaar. Sommige meiden krijgen na één dag alweer stoppels. Gebruik na het scheren een bodylotion of crème die de huid beschermt. Je huid kan na het scheren extra gevoelig zijn.


Waxen

Waxen is een simpele manier om langer van ongewenst haar af te zijn. De makkelijkste manier om te waxen is met strips waar de wax al in zit. Waxen is compleet veilig, maar let wel even op bij gevoelige delen zoals de bikinilijn. Meestal wordt waxen gebruikt bij vrouwen voor de benen en oksels.

Elke keer wordt het haar dunner door waxen. Het proces doet pijn, maar is wel dragelijk. Waxen kan zorgen voor een geïrriteerde huid en roodheid, vooral meiden met een gevoelige huid moeten goed opletten tijdens het waxen.

Was je huid voor het waxen goed en gebruik een scrub. Zorg dat er geen restjes van crème of olie meer op de huid zitten. Trek de huid strak en plaats de strip op de huid. Wrijf nu over de strip in de richting van de haargroei mee. Wanneer de strip warm begint te worden kun je de strip lostrekken tegen de richting van de haren in. Je kunt de strip eventueel hergebruiken.

Het is belangrijk om je huid te verzorgen na het waxen om irritatie te voorkomen. Dit gaat zwelling en pijn tegen. De haartjes blijven ongeveer een paar weken tot één maand weg.

Epileren

Een epilator bestaat uit heel veel kleine pincetten die de haartjes er compleet uittrekken. Trek tijdens het epileren de huid glad zodat er geen rimpels ontstaan. Je kunt een epilator (vaak) zowel nat als droog gebruiken. Plaats de epilator op de huid en beweeg tegen de haargroei in. De epilator trekt nu de haartjes eruit. Omdat niet alle haartjes in dezelfde richting groeien is het van belang om in verschillende richtingen te epileren.

Epileren kan wel zorgen voor ingegroeide haartjes. Gebruik daarom een goede crème na het epileren. Het verschilt per persoon hoelang de haartjes wegblijven, maar ga ongeveer uit van drie weken.


Ontharingscrème
Deze techniek lijkt een beetje op scheren, maar het is een stuk eenvoudiger. Een ontharingscrème zorgt er op een chemische manier voor dat de haartjes verdwijnen zonder pijn. Resultaat kan wel twee weken zichtbaar zijn.

Het gebruik is compleet pijnloos, maar kan soms lang duren en de geur is niet altijd prettig. Je kunt de crème niet op je gezicht gebruiken. Daarnaast moet je eerst goed testen of je niet allergisch bent voor de crème. Doe een beetje op je hand en laat het vijf minuten intrekken om te zien hoe je reageert op de crème.

Breng de ontharingscrème aan voordat je gaat douchen. Maak de huid goed nat voordat je het aanbrengt. Laat het vervolgens zo’n tien minuten intrekken en verwijder de ontharingscrème met een speciaal spateltje dat je bij de crème krijgt. Laat de ontharingscrème nooit langer zitten dan op de verpakking staat aangegeven.

Laseren
Wil je je haartjes compleet verwijderen? Dan is laseren dé optie voor jou. Tijdens het laseren verdwijnen de haarzakjes en worden nieuwe haarzakjes verkleint. Het proces kan veel geld en tijd kosten en is daarom niet voor iedereen ideaal. Wel blijft het haar door deze techniek altijd weg.

Lees ook:

Bron, bron

Beeld: iStock