Health

Tips over voeding voor, tijdens en na de workout

Sport jij meerdere keren per week? Twijfel je soms over wat je het beste kunt eten op je sportdag? Logisch, want goed eten is ook heel belangrijk als je veel energie gaat verbranden. Maar wat is gezond en wat niet? Wat is het beste om voor, tijdens en na het sporten te eten? Girlscene heeft het voor je opgezocht. Wij vertellen je alles over voeding bij het sporten en geven je een aantal tips. 

Bij sporten is het heel belangrijk om te doen wat goed voelt: niet meer, niet minder. Dit geldt ook voor de voeding die je tijdens je sportdag tot je neemt. Zo vindt de één het heel vervelend om op een lege maag te sporten en voelt de ander zich juist weer snel te vol als ze eet voor het sporten. Dus gebruik de tips die wij geven vooral als richtlijnen. Het allerbelangrijkste is dat jouw lichaam goed voelt en dat is bij iedereen anders. 

Voor het sporten 
Niet alleen hoeveel je kan eten om nog fijn te kunnen sporten verschilt per persoon, ook hoeveel tijd van tevoren is waarschijnlijk anders bij jou dan bij anderen. Daarom hebben we hier een aantal eet ideeën opgesomd en opgedeeld in drie categorieën. 

3 tot 4 uur voor sporten:
– Beschuit met jam of honing + melk (met een smaakje)
– Gepofte aardappel met hüttenkäse vulling + melk
– Pasta of rijst met tomatensaus en groenten
– Fruitsalade met Griekse yoghurt

1 tot 2 uur voor sporten:
– Smoothie
Havermout 
– Mueslireep
– Cornflakes met melk
– Fruit (vooral bananen zijn heel goed als je veel sport)

Minder dan een uur voor sporten:
Sportdrank
– Sportreep


Tijdens het sporten
Niet te weinig en niet teveel gegeten voor het sporten? Dan ben je er helemaal klaar voor! Tijdens het sporten is het nu vooral belangrijk om genoeg te drinken. Niets is beter dan water, maar sportdrank is ook goed als je liever iets met een smaakje wil. Als je langer dan een uur intensief sport (zeker in een warme ruimte) is het zelfs geadviseerd om sportdrank er in ieder geval bij te drinken. 

Na het sporten
Heb je intensief gesport? Dan is het vooral belangrijk om proteïnerijk voedsel te eten. Het maakt niet uit of je voor een zelfgemaakte proteïne shake gaat of voor een simpel gekookt eitje of chocolademelk. Bedenk je wel dat, ook al zijn proteïne belangrijk voor je spieren, je hebt er maar heel weinig van nodig. Dus als je hier niet heel specifiek op let is dat ook geen probleem. 

Let op: Heb jij na het sporten vaak heel erg honger? Dan is dit waarschijnlijk niet echte honger voor eten, maar gewoon dorst. Zeker als je veel hebt gezweet tijdens het sporten is het belangrijk dat je echt genoeg water binnenkrijgt. Dat je lichaam dit aangeeft als honger is logisch en gebeurt bij veel mensen. Drink dus eerst voldoende. Heb je daarna nog steeds een leeg gevoel in je maag? Dan is het tijd voor wat eten!

Lees ook: 

Bron, bron, bron

Beeld: iStock