Beauty

Met deze tips blijf je tijdens de winter bruin zonder zon

Op de redactie zijn we onderhand wel klaar met die kou en het grauwe weer…. De dagen zijn niet alleen grijs, ook onze huid kan wel een oppepper gebruiken. Toch maar een vakantie boeken naar de zon? Helemaal niet nodig, zelfbruiner is dé oplossing. Maar hoe krijg je nu het beste een mooie gelijkmatige bruine kleur en waar moet je op letten? 

Bruin in de winter

Een zelfbruiner bevat meestal de stof dihydroxyacetone (DHA). Deze stof zorgt ervoor dat de zelfbruiner hecht aan de buitenste laag van de huid, de hoornlaag. Op deze laag ontstaat de bruine tint die je ziet. Toch word je niet écht bruiner van zelfbruiner. Na drie tot vijf dagen is de kleur verdwenen en is het tijd om opnieuw te smeren. Zelfbruiner beschermt je niet tegen de stralen de zon. Blijf daarom altijd smeren met SPF. Het is sowieso belangrijk op de zon te letten wanneer je zelfbruiner gebruikt. Doordat je zweet kan de zelfbruiner gaan ‘bewegen’ en ontstaan er strepen. Niet echt een charmante look…

De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden om met een bruin kleurtje terug te keren van vakantie. Maar niet alleen in de zomer, ook tijdens de winter is een bruin kleurtje gewild. Het geeft je huid net even een extra boost en je ziet er gezonder uit. Juist in de koude grauwe wintermaanden is dit ideaal. Vroeger was dit heel anders. Hoe bleker je was, hoe beter. In 1920 veranderde dit toen Coco Chanel (wie anders) de trend zette.

Zelfbruinen

Het is belangrijk om je lichaam voor te bereiden voordat je zelfbruiner gebruikt. Scheer daarom eerst je benen en scrub je hele lichaam van top tot teen. Het gebruik van een scrub zorgt ervoor dat de huid zachter wordt en vrij is van dode huidcellen. De huid wordt egaler, waardoor de tint straks ook egaler wordt. Tip: vermijd olie voordat je zelfbruiner gebruikt. Deze twee producten gaan namelijk niet samen en het zorgt ervoor dat de zelfbruiner minder goed kan hechten.

Besteed na het scrubben wat extra aandacht aan de droge plekken op je huid zoals je ellebogen en knieën. Smeer deze goed in met een crème om droge plekken te elimineren. Zelfbruiner trekt namelijk in op de droge plekken waardoor je vlekken krijgt. Het beste kan je zelfbruiner gebruiken voordat je naar bed gaat. Dan kan je deze er in de ochtend weer afspoelen en merk je er niets van.


Wat voor zelfbruiner je gebruikt is aan jou. Er zijn er ontzettend veel te vinden en iedereen heeft andere wensen en voorkeuren. Zoek daarom eerst goed op het internet wat voor zelfbruiners er zijn en welke zouden passen bij jou. Ook kun je aan mensen in je omgeving vragen wat zij gebruiken. Dit betekent niet automatisch dat het ook voor jou werkt. Waarschijnlijk moet je eerst wat proberen voordat je voor jou de perfecte zelfbruiner hebt gevonden.

Er zijn drie populaire soorten zelfbruiner: een lotion, mousse of serum. Een lotion werkt het makkelijkst omdat deze eenvoudig aan te brengen is en gelijk ook de huid verzorgt. Je hoeft er zelf ook minder voorzichtig mee te zijn. Een mousse is wat lastiger om aan te brengen en het is even wennen qua structuur. Een serum vraagt vaak om herhaling, maar zorgt wel voor een mooi natuurlijk effect dat je goed kunt opbouwen.

Tijdens het zelfbruinen
Voor het mooiste resultaat zonder strepen kies je voor een speciaal ‘washandje’ om de zelfbruiner aan te brengen. Dit voorkomt ook dat je straks met oranje handen zit. Werk altijd met cirkelende bewegingen en leg de focus vooral op de delen van het lichaam waar de zon normaal ook komt. Focus dus op de voorkant van je lichaam. Let op hoeveel je ongeveer gebruikt. Gebruik je voor je linkerarm één pomp, herhaal dit dan ook voor je rechterarm. Vergeet vooral niet om ellebogen en knieën mee te nemen, maar let op dat je hier niet te veel aanbrengt. Ga nooit twee keer over dezelfde plek, zo voorkom je dat sommige delen donkerder worden. En onthoud: less is more.

Na het zelfbruinen
Ziet je kleurtje er toch wat streperig uit? Of merk je dat sommige plekken donkerder zijn? Gebruik dan voorzichtig wat scrub om de kleur te verwijderen. Ook kun je kiezen voor een watje met alcohol of limoensap om de zelfbruiner te verwijderen.