Lifestyle

De reden waarom we tegenwoordig eigenlijk een kerstboom neerzetten

December is dé feestmaand vol quality time met familie, foute kersttruien en héél veel eten. Maar waarom vieren we eigenlijk kerst? Officieel is Kerstmis een feest dat gevierd werd door gelovigen. Maar wie is die kerstman? En waarom zetten we eigenlijk een kerstboom? Tijd voor een lesje geschiedenis…

Dat we met kerst de geboorte van Jezus vieren wist je waarschijnlijk nog wel. Maar wie is Jezus eigenlijk? God zag dat de mensen zondig waren en daarom stuurde hij Jezus Christus. Jezus, de zoon van God, werd geboren om de zonden van de mensen op zich te nemen en zelf te leven zonder zonden. In het jaar nul liet keizer Augustus een volkstelling houden. Jozef en de hoogzwanger Maria moesten hiervoor naar Bethlehem. Terwijl ze in een stal overnachten werd Jezus geboren. Vanuit het Oosten kwamen de drie wijzen die de ster hadden gevolgd. De ster die leidde naar de geboorte van Jezus Christus. Feitje: Jezus is niet echt geboren op 25 december, er was eigenlijk geen officiële geboortedag. 

Maar waarom vieren we eigenlijk twéé dagen Kerstmis? Jezus is maar één keer geboren… De Perzische Zonnedienst is een populair feest dat op 25 december werd gevierd. Omdat Jezus het Licht van de Wereld werd genoemd was deze dag toepasselijk. Ook in het westen van Europa werd tussen 25 december en Driekoningen een Midwinterfeest gevierd. De christelijke Germanen besloten daarom hun feest (kerst) ook op diezelfde dag te vieren. Fun fact: niet iedereen viert op 25 en 26 december kerst. Armeense christenen vieren het op 6 januari, tijdens Driekoningen. Het woord ‘Kerstmis’ betekent ‘Christus-mis’ van de toewijding aan de geboorte van Jezus. ‘Kerstenen’ betekent dan ook ‘christelijk maken’.


Zeker weten we het niet, maar waarschijnlijk zijn de Germanen met ‘de kerstboom’ begonnen. Zij hingen groene twijgen in huis en lieten zoveel mogelijk licht aan om boze geesten te verjagen. Voor christenen staat de boom symbool voor licht. Het licht staat weer voor de geboorte van Jezus Christus. Het takje hulst is in the picture gekomen doordat deze in het Romeinse rijk werden gebruikt om andere geluk te wensen. De takken werden van 17 tot 24 december naar vriendin, familie en kennissen gestuurd. Een ander verhaal is dat de kerstboom staat voor vruchtbaarheid. De boom is het paradijs en de kerstallen zijn de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar Jezus. Vroeger stonden er kaarsen in de boom, maar wegens brandgevaar is er nu gekozen voor kerstverlichting. 

Allemaal leuk en aardig, maar waarom hebben we het met kerst óók nog over de kerstman? We hebben toch ook al Sinterklaas? De kans is groot dat de Kerstman (Santa Claus) ontstaan is vanuit Sinterklaas. De traditie werd uit Nederland meegenomen naar Amerika. Dat de kerstman weer naar Nederland kwam hebben we te danken aan Coca Cola. Zij ontwikkelden in 1931 een promotiecampagne met de kerstman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen soldaten de Coca Cola mee naar Europa. In Nederland heeft de kerstman verder dus niets te maken met kerst.

Snap je het allemaal nog een beetje… ? We zullen nooit weten hoe het écht allemaal gegaan is. Belangrijk is dat je rond deze dagen elkaar respecteert en doet waar jij je goed bij voelt.

Fijne kerstdagen allemaal!

Lees ook:

Bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀