Beauty

6 fouten die je maakt bij het borstelen van je haar

Redactie

Het is een taak die elke dag terugkeert: het borstelen van je haar. Maar doe je het wel goed? Het lijkt niet zo moeilijk (het is maar haar, geen lastige wiskundeformule), maar toch kan een borstel een groot effect hebben op de conditie van je haar. Met de volgende tips wordt jouw haar weer glanzend, volumineus én gezond!

Het borstelen van je haar lijkt niet zo ingewikkeld. Borstel er doorheen en klaar! Think again, wanneer je je haar verkeerd borstelt kan dit voor serieuze problemen zorgen. Zo kan je haar beschadigen of zelfs afbreken. Je haren wél juist borstelen? Stop dan met het maken van deze fouten.

Fout #1: De verkeerde borstel
Een borstel is een borstel, right…? Fout. Er zijn namelijk borstels die specifiek zijn gemaakt voor droog haar én borstels die bedoeld zijn voor nat haar. Zo zijn dus lang niet alle borstels geschikt om klitten te verwijderen, het kan er zelfs voor zorgen dat je haar breekt. Ook zie je vaak borstels met een klein bolletje op het uiteinde van de borstelharen. Deze kun je maar beter in de kast laten liggen… Je haren raken namelijk verstrikt in deze bolletjes en worden uit je hoofd getrokken. Kies liever voor een borstel met flexibele tanden, zodat je klitten eenvoudig kunt verwijderen, zónder dat je kaal wordt. 

Fout #2: Niet borstelen voor het wassen
Een beetje haarlak, nog wat droogshampoo en wat sea salt spray… We brengen gedurende de dag van alles aan in ons haar, maar vaak stappen we zonder na te denken onder de douche. Al deze producten zitten dan nog steeds in ons haar. En dit is helemaal niet goed voor je haar! Wanneer je direct je haar nat maakt, creëer je extra klitten die onmogelijk zijn om te verwijderen. Borstel daarom eerst je haar door om een deel van de producten te verwijderen voordat je onder de douche stapt.


via GIPHY

Fout #3: Touperen
Het liefst zouden we natuurlijk allemaal #blessed zijn met prachtige dikke lokken vol volume. Dit is alleen niet bij iedereen het geval. Het touperen van je haar is daarom een echte oplossing. Toch kan dit ontzettend schadelijk zijn, vooral wanneer je niet gebruik maakt van de juiste technieken. Schaf daarom een speciale borstel aan om je haren te touperen. Vaak hebben deze wat dikkere tanden met haartjes. Voeg vervolgens wat droogshampoo toe aan je roots en begin hierna met touperen (vanaf ongeveer je oren). Maak je look af met wat haarspray en je hebt va-va-voom haar!

Fout #4: Borstelen in de verkeerde richting
Veel vrouwen beginnen boven op het hoofd met borstelen en werken naar beneden. Stop! Dit is fout. Het is veel beter voor je haren om ónder bij de punten te beginnen en naar boven te werken. Op deze manier focus je je eerst op de klitten, zodat het haar minder snel breekt.


via GIPHY

Fout #5: Borstelen zonder verzorging
Vooral als je haren nat zijn moet je extra voorzichtig zijn. Water maakt het haar extra fragiel waardoor het sneller breekt. Het is daarom belangrijk dat je je haren verzorgt voordat je het gaat borstelen. Gebruik daarom voor het borstelen een leave-in-conditioner of spoel je normale conditioner onder de douche nét niet helemaal uit.

Fout #6: Verkeerde kam
Een kam is er speciaal voor om je haren uit de klit te halen. Toch is niet elke kam hetzelfde. Het beste kun je kiezen voor een kam met fijne tanden, deze is zacht voor het haar. Een kam met wijde tanden kan ervoor zorgen dat de haren in de knoop raken en afbreken. Laat deze dus lekker in het schap staan of bewaar het om je haren door te kammen als de conditioner intrekt.

Met deze tips leer hoe je jouw haar wél moet te borstelen.

Bron: glamour.com, teenvogue.com | Beeld: iStock

Must reads 👀