Lifestyle

Bewezen: als je jouw appjes eindigt met een punt ben je gemeen

“Hé, zullen we vanavond nog naar gezellig naar de film? :-)” schrijf jij enthousiast naar een vriendin. Het enige wat zij terugstuurt is “Ja.” Het klinkt niet echt alsof ze er zin in heeft, maar inmiddels weet je dat ze het niet zo bedoelt. Toch zijn we het er allemaal over eens: mensen die kortaf zijn in hun berichten, zijn gewoon gemeen! En dat is nu ook wetenschappelijk bewezen. 

Via de app kunnen al snel misverstanden ontstaan, daarom doen veel mensen hun best om hun berichten zo leuk mogelijk te maken met bijvoorbeeld een emoji. Het klinkt gewoon niet zo aardig als je slechts antwoordt met “Oké.” als iemand vraag of je een drankje wil drinken. En nee, dat ligt niet aan jou want een recent onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die hun berichten afsluiten met een punt als minder oprecht worden beoordeeld dan mensen die hun zin afsluiten met een uitroepteken.

Dat hebben onderzoekers van de Binghamton University ontdekt. Voor het onderzoek lazen 126 studenten berichtjes of handgeschreven briefjes. Er werd een vraag gesteld, waarop de ander antwoordde met één woord. Bij sommige reacties stond er nog een punt achter. De studenten moesten de berichten vervolgens beoordelen. Daaruit bleek heel duidelijk dat een punt niet gewaardeerd wordt als het op berichten aankomt, en het bericht dan zelfs gemeen overkomt. 

“Tijdens appen mis je veel sociale signalen die je wel hebt tijdens face-to-face gesprekken. Als mensen praten dan pik je onbewust de lichaamstaal op zoals oogopslag, gezichtsuitdrukkingen, tone of voice, pauzes et cetera,” zegt een onderzoeker in een verklaring. “Mensen kunnen deze signalen niet gebruiken wanneer ze appen. Daarom is het logisch dat we veel gebruik maken van emoticons, opzettelijke spelfouten om klanken na te bootsen en interpunctie.” Het is duidelijk: als je niet gemeen wil overkomen, vermijd dan een punt in jouw zinnen! 

Lees ook: 

Bron