Lifestyle

Waarom je vervelend doet tegen iemand die je leuk vindt

Je kent het wel: je vindt iemand stiekem heel leuk, maar ondertussen kun je niks anders dan vervelend doen tegen diegene. Iedereen overkomt het weleens, of het nu op de kleuterschool is of als volwassene. Er zit geen leeftijdsgrens aan dit cliché. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waar komt de neiging om juist negatief te doen tegen iemand waar we verliefd op zijn vandaan? 

♥ Liegen tegen jezelf
Het begint allemaal bij liegen tegen jezelf. Als mensen vinden we niets erger dan ons kwetsbaar voelen. Daarom heeft ons brein een aantal trucjes om je te ‘beschermen’. We hebben bijvoorbeeld sterk de neiging om onszelf actief voor te liegen over intense emoties die we voelen. We doen er alles aan om niet geconfronteerd te worden met overweldigende emoties. En welke emotie is intenser en overweldigender dan verliefdheid? Dit liegen tegen jezelf en emoties vermijden wijt je dus allemaal aan je survival instinct

♥ Vervelend zijn is makkelijker
Maar waarom gaan we juist vervelend doen om deze emoties te vermijden? Waarom zijn we gemeen tegen iemand die we eigenlijk helemaal geweldig vinden? Dat komt doordat overdreven vervelend zijn vaak makkelijker is dan jezelf kwetsbaar opstellen en lief zijn. Maar het heeft ook te maken met het volgende punt…

♥ Naar iemand verlangen die je niet kunt hebben
Er is niets zo frustrerend als iemand (of iets) willen waarvan je overtuigd bent dat je het nooit zal krijgen. Althans, voor je brein in ieder geval. Als we het hebben over beschermen tegen intense gevoelens, dan is dit echt het uiterste. Wanneer je iemand heel leuk vindt maar denkt dat deze persoon jou nooit hetzelfde zal zien, is het vaak makkelijker om gemeen te zijn dan aardig. Vrienden proberen te worden met iemand die je eigenlijk leuk vindt is het toppunt van je kwetsbaar opstellen. Daarom doen we er (bewust en onbewust) alles aan om dit te vermijden. 


♥ De oplossing
Het bewust worden van je gevoelens en hoe je daar mee omgaat is al een oplossing op zich. Want als je doorhebt waarom je doet wat je doet kun je al beginnen met dit anders aanpakken.

♥ Negeren is ook een oplossing
Vind je iemand leuk die niet single is? Zit je zelf in een relatie en vind je iemand anders leuk? Of is er een andere reden dat je geen actie wil of durft te nemen? Dan is ook bewust worden van het gevoel de eerste stap tot oplossing. Je gevoelens accepteren, maar er niet op ingaan is hier de clue. Want is iemand die je leuk vindt negeren niet veel beter dan gemeen tegen hem of haar zijn?

Lees ook: