Lifestyle

Bang voor vuurwerk? Met deze tips 9 overleef je Oud en Nieuw

bang-voor-vuurwerk

Van snel schrikken tot een echte fobie: bang zijn voor vuurwerk komt in alle vormen en maten voor. En meer mensen hebben er last van dan de meesten denken. Ben jij dol op oud en nieuw maar ben je niet de grootste fan van vuurwerk? Heb je momenten dat je liever binnen blijft omdat je bang bent om in paniek te raken van de harde knallen? Lees dan snel verder!

1. Naar een besloten feest of event gaan

Afleiding doet wonderen als je bang bent. Daarom draait de eerste tip volledig om extra leuke feesten en evenementen. Want dat je bang bent voor vuurwerk, betekent nog niet dat je het nieuwe jaar niet uitbundig kunt vieren! Ga op onderzoek uit en scoor tickets voor een oud en nieuw feest waarbij je niet met vuurwerk geconfronteerd hoeft te worden.

2. Op vakantie of een paar dagen weg

Was je toch al van plan om dit schooljaar op vakantie te gaan? Op wintersport bijvoorbeeld? Plan het dan tijdens oud en nieuw naar een plek waar óf vuurwerk afsteken verboden is óf het simpelweg nooit gedaan wordt. Ook leuk: een paar dagen weg met een groepje vrienden tijdens de jaarwisseling.

3. Niet op de fiets of met het ov

Heb je met iemand afgesproken tijdens om het nieuwe jaar te vieren? Of heb je een evenement of feest waar je ‘s avonds naartoe gaat? Zorg er dan voor dat je met iemand kan meerijden of dat bijvoorbeeld je ouders je brengen. Met de fiets of het OV tijdens oud en nieuw is namelijk vragen om problemen als je bang bent voor vuurwerk. Zeker als je gaat fietsen in een drukke stad is de kans op harde knallen om je heen heel groot.

4. Vrienden/familie om je heen

Ben je echt heel bang op oudejaarsavond? Zorg er dan voor dat je alleen dingen plant met vrienden en/of familie. Mocht je in paniek raken, dan heb je in ieder geval mensen om je heen die je goed kennen. Zij zijn ook vast degenen die je het beste kunnen helpen.

5. Oordopjes 

Is het vooral het schrikken van de harde knallen waar je mee kampt? Dan zijn oordopjes misschien wel iets voor jou. Met oordopjes demp je de harde geluiden en kun je je beter focussen op de mooie kleuren en figuren van vuurwerk.

6. Bij iemand verblijven die op een rustige plek woont

Heb je goede vrienden in een klein dorpje wonen? Of familie op het platteland? Dan zijn dat waarschijnlijk de perfecte adressen om te verblijven tijdens oud en nieuw als je bang bent voor vuurwerk. Zeker op afgelegen boerderijen (waar de bewoners zelf geen vuurwerk.

7. Vermijd parken (vooral overdag)

Op oudejaarsdag vliegen de rotjes je om de oren op plekken waar veel kinderen buiten afspreken. Vooral parken zijn al vanaf ‘s ochtends vroeg eigenlijk niet ‘veilig’ meer.

8. Praat er met anderen over

Angst voor vuurwerk komt op verschillende manieren voor en bij meer mensen dan de meesten denken. Zelfs bij mensen waarbij je het totaal niet verwacht en die het proberen te verbergen. Door het uit te spreken krijg je vaak meer begrip dan je eerst zou verwachten. En misschien hebben anderen ook wel goede tips voor je.

9. Probeer het niet te verbergen

Je hoeft je nergens voor te schamen. Ook mensen die totaal geen last hebben van een angst voor vuurwerk zijn vaak heel begripvol. Zeker vrienden en familie kunnen echt het verschil maken. Iedereen heeft weleens steun nodig. Het is geen zonde om toe te geven dat je hulp nodig hebt.

Beeld: pinterest