Lifestyle

5 tips om nog mooiere (Instagram) foto’s te maken

Oké let’s be real, we maken dagelijks foto’s voor op onze Instagram. Van eten tot aan onze outfits, alles moet gefotografeerd worden. We willen tenslotte allemaal een mooie Instagram feed hebben, right? Om je hiermee op weg te helpen, geven we tips en trucs die belangrijk zijn om je camera goed te gebruiken en met welke apps je jouw foto’s het beste kunt bewerken. 

Wij zijn echt verslaafd aan Instagram op de redactie. We worden dan ook erg blij van het zien van alle mooie foto’s op Instagram die voorbij komen. Zelf zijn we ook verslingerd aan het maken van foto’s, maar het gebruiken van een camera is niet altijd even gemakkelijk. Daarom hebben we voor jou een paar tips en trucs. 

Tip 1: Instellingen
Het is het handigst om voor basisinstellingen te kiezen op je camera. Dit kun je laten doen door een winkelmedewerker in de winkel waar je jouw camera hebt gehaald. Bij het fotograferen is het belangrijk dat je altijd voor deze basisinstellingen kiest, zoals: camera op P, een lage lichtgevoeligheid (ISO) en de autofocus ingeschakeld op je objectief, een lege geheugenkaart etc. Leer deze standaard instellingen uit je hoofd, zodat je meer kan expirimenteren met met de instellingen, zonder het probleem dat je niet meer weet hoe je terug kan gaan naar de basis instellingen. Er zijn drie belangrijke elementen op een camera die je moet kennen:

Sluitertijd
De sluitertijd is een belangrijk element bij het maken van foto’s met beweging. Dit bepaalt namelijk of het moment wordt bevroren of dat je bewegingsonscherpte ziet. Hoe korter de sluitertijd, hoe korter het moment door de camera wordt gezien. 

ISO
De ISO gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor licht is, hoe beter deze het licht kan zien. Hoe hoger de ISO, hoe minder lang licht op de camera hoeft te vallen voor een goed belichte foto. Bij het instellen van een hoge ISO krijg je ook meer ruis, dus de foto wordt sneller korreliger en minder scherp.

Diafragma
De diafragma bepaalt hoeveel licht de sensor bereikt. De hoeveelheid licht die op de sensor valt bepaalt hoeveel scherptediepte er in de foto zit. 

Tip 2: Techniek
De techniek van een camera is erg belangrijk, maar je hoeft hiermee niet gelijk bekend te zijn om mooie foto’s te maken. Je leert dit naarmate je de camera steeds vaker gebruikt. Probeer elke keer steeds meer te onthouden wat voor instellingen je voor welk effect je nodig hebt. 

Tip 3: Compositie
De juiste compositie in een foto is erg belangrijk. Zoek iets wat prettig oogt als je een foto wilt maken, dit doe je door te letten op eenvoudige dingen. Plaats niet altijd je onderwerp in het midden bij het maken van een foto en maak eens gebruik van de regel van derden. De compositie bepaal je met de lens en door een positie te kiezen. Verdeel het beeld van de camera in horizontale en verticale vlakken. Bij het maken van een foto moet je hierbij zorgen dat jouw onderwerp op een kruispunt van deze lijnen komt. 


Tip 4: Camera stilhouden
Je kent het wel, je maakt een foto en later blijkt deze bewogen te zijn. Niks is irritanter dan dat. Probeer daarom altijd je camera stil te houden. Houd de camera met twee handen vast, zodat je meer grip hebt. Klem eventueel je armen tegen je lichaam aan om trillingen te voorkomen.


Tip 5: Apps
Nadat je foto’s hebt gemaakt, wil je deze natuurlijk delen op Instagram. Maar voordat ze op Instagram gaan, moeten de foto’s even bewerkt worden. Het bewerken van foto’s is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn enorm veel opties om je foto er mooier te laten uitzien. Natuurlijk heb je standaard filters op Instagram die je kunt gebruiken, maar het is meestal mooier om zelf te spelen met de instellingen voor het bewerken van de foto’s. 

VSCO-cam
Een erg geliefde app is de VSCO-cam. Met deze app krijg je tientallen mogelijkheden om je foto te bewerken. Veel uitgebreider dan de mogelijkheden die Instagram biedt. Je kan bijna de hele foto aanpassen hiermee. Je kan het volgende aanpassen met deze app: belichting, temperatuur, contrast, tint. Daarnaast kun je de foto ook vervagen, roteren en bijsnijden. Speel met al deze toepassingen en kijk wat jij het mooist vindt passen bij de foto die je hebt gemaakt. 

Afterlight
Een andere bewerkingsapp is Afterlight, waarbij veel bloggers zweren. Met deze app kun je één van de 74 filters gebruiken. De app bevat niet alleen filters van Instagram, maar bevat ook filters van verschillende seizoenen. Erg handig!

Lees ook:

Beeld: iStock