Lifestyle

Schokkende beelden van Emma (18) die de strijd tegen anorexia verliest

Zes jaar vocht Emma tegen anorexia. Helaas mocht het niet zo zijn, de tiener is er niet meer. Emma filmde haar strijd tegen de slopende ziekte. Alle beelden zijn samengevoegd met een aangrijpende documentaire als resultaat. ‘Emma Wil Leven’ is gisteravond uitgezonden en maakte veel los bij de kijkers. “Heftig. Zo verschrikkelijk heftig”, luidt één van de vele reacties. 

Anorexia is een ziekte waar veel mensen tegenwoordig mee te maken krijgen. Misschien ken jij wel iemand met een eetstoornis of lijd jij er zelf aan. Alle reden om nog eens aandacht te besteden aan deze vreselijke ziekte. Gisteravond werd een Anorexia Special uitgezonden op NPO 3, met Emma’s documentaire.

‘Emma Wil Leven’ vertelt het verhaal van Emma die aan anorexia lijdt. Het moest een documentaire worden over een meisje dat de strijd tegen anorexia won of verloor. Het werd helaas het laatste. De tiener filmde zelf de strijd tegen haar ziekte. Na haar dood zijn hulpverleners naar documentairemaakster Jessica Villerius gestapt met de vraag of zij er een documentaire van zou kunnen maken. Na lang twijfelen besloot Jessica het te doen waarna ze in gesprek ging met Emma’s ouders, vrienden en hulpverleners. 

Eén fragment is Jessica in het bijzonder bijgebleven. “Daarin filmt Emma hoe een mannelijke therapeut haar vasthoudt en met een lepel voert. Hij praat haar door haar angst heen, ze eet en ze huilt. Voor het eerst in jaren eet ze van een lepel, niet door een rietje of met een sonde. ‘Ik heb het gevoel dat ik mijn ziekte aan het loslaten ben’, zegt ze en daar is ze bang voor want: wat krijgt ze ervoor terug? Op dat moment kijk je anorexia récht in het gezicht. De controledwang. Het is geen kwestie van niet willen eten, maar van niet kunnen eten”, vertelt de documentairemaakster in RTL Late Night. 

De documentaire heeft veel losgemaakt. “Bizar dat de ziekte anorexia blijkbaar zó sterk is dat het zo’n mooie en krachtige vrouw als Emma weet te verslaan”, luidt een reactie op Twitter. Emma’s verhaal zet veel mensen aan het denken. Mocht jij te maken hebben met een eetstoornis, trek dan aan de bel. Zoek hulp bij één van de vele instanties, zoals Human Concern. 

Je kunt de documentaire terugkijken via NPO Gemist. 

Lees ook: 

Beeld: Screenshot NPO