Lifestyle

4 tips om een planning te maken waar je je echt aan houdt

Je kent het wel: elke keer weer neem je jezelf voor om je huiswerk en leerwerk goed bij te houden. Maar al snel komen er dingen tussendoor of vergeet je het te vaak. Daarom is het handig om een duidelijke en haalbare planning van tevoren te maken. Maar hoe doe je dat precies? Girlscene zet een aantal handige tips en tricks voor je op een rij!

Wil je graag beter georganiseerd aan school werken, maar weet je niet hoe? Dan is dit artikel echt iets voor jou! Girlscene geeft je alle tips en tricks die je nodig hebt om de perfecte leerling te worden! Althans, op het gebied van plannen ;-).

1. Doelen stellen
Stel door de week heen kleine doelen voor jezelf. Hierdoor maak je jouw huis- en leerwerk overzichtelijk en de deadlines haalbaar. Als iets langer blijkt te duren dan je dacht kan je op deze manier je planning makkelijk aanpassen. Zo voorkom je veel stress en paniek op het laatste moment als er nog negatieve verrassingen bijkomen.

2. Kleur codes
Typ ‘color coding’ op Pinterest in en je krijgt eindeloos veel voorbeelden. Een schoolplanning met behulp van kleurcodes maken betekent dat je aan elke soort activiteit een andere kleur geeft in je agenda. Bijvoorbeeld: alle deadlines zijn blauw, alle vakken zijn roze, alle leerstofbeschrijvingen zijn groen en alle maak-opdrachten zijn oranje. Maak een speciale kleurcode-index (super makkelijk met wat markeerstiften!) voor jouw planning en je zal zien dat je heel snel went aan deze manier van plannen. Voor je het weet heb je maar één oogopslag nodig om precies te weten wat je die week allemaal nog moet doen.

3. Studiegenootje
Net als met sporten is het ook bij huiswerk vaak makkelijker om het niet te vergeten als je een vaste buddy ervoor hebt. Heb je een vriendin of klasgenoot met wie je elke week kan afspreken? Eentje die je niet teveel afleidt? Dan is dat de juiste persoon om een vaste studeer-afspraak mee te maken! Zo heb je een wekelijkse afspraak waar je niet zomaar onderuit kan komen. Ook kan je elkaar inhoudelijk helpen met problemen tijdens het studeren. Bijvoorbeeld als één van jullie er niet uitkomt of als je iemand nodig hebt om je te overhoren.

4. Lessen samenvatten
Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch is het voor veel studenten nog moeilijk om een samenvatting van elke les te maken. Daarom wordt het nog steeds door veel mensen niet gedaan. Zonde, want van een samenvatting die je zelf maakt leer je veel meer dan als je er eentje van iemand anders overneemt of van internet haalt. Ook is het veel beter om een samenvatting in eerste instantie met de hand te schrijven in een schrift of notitieblok. Als je tijdens de les je notities namelijk alleen op een laptop of tablet uittypt, schijn je er veel minder van te onthouden. Daarbij is het overtypen van je geschreven notities na de les een goede herhaling van de stof. Hierdoor blijft de leerstof langer hangen en heb je later weer minder tijd nodig om het te leren voor tentamens. Ga ook vooral los in het maken van diagrammen, opsommingen en alles dat je kan bedenken dat geen platte tekst is. Dat maakt het niet alleen minder saai, maar ook duidelijker en overzichtelijker.