Lifestyle

Dit zijn de tekenen dat je te weinig slaapt

Slapen is belangrijk. Dat merk je wel als je een nachtje hebt doorgehaald en de volgende dag niks meer waard bent. Een nachtje weinig slapen kan geen kwaad, maar wist je dat veel mensen een chronisch tekort aan slaap hebben? Het aantal uren slaap dat je nodig hebt is voor iedereen anders. Daarom zou het zomaar kunnen dat je per nacht te weinig slaapt, zonder dat je het doorhebt. Als je deze tekenen herkent is het verstandig om Netflix een stuk eerder stop te zetten!

1. Je bent ontzettend humeurig
Het kan zijn dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Maar als je je al dagen ergert aan kleine dingen zoals ademende mensen en een fietser die je per ongeluk afsnijdt dan is er wellicht meer aan de hand. Een kort lontje kan een teken zijn dat je te laat in bed stapt. Een onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat mensen die weinig slaap hebben gehad de gezichtsuitdrukkingen van andere mensen als bedreigend interpreteren, terwijl dat niet zo bedoeld is. Zo zie je maar wat te weinig slaap met je gedachten kan doen!

2. Je wordt om de haverklap ziek
Shit, je bent alwéér verkouden! Het zoveelste griepje van het jaar kan ook te maken hebben met slaaptekort. Je lichaam herstelt terwijl je slaapt. Als je te weinig slaapt heeft dat een negatief effect op je weerstand en hierdoor ben je weer meer vatbaar voor ziektes. Om even aan te geven hoeveel verschil het maakt: een onderzoek wees uit dat mensen die vijf uur per nacht slapen vier keer meer kans hebben om een verkoudheid op te lopen dan mensen die zes uur per nacht slapen. Dat uurtje maakt dus echt uit!

3. Je hebt constant honger
Heb je last van heftige cravings naar chocola, koekjes, ijs of alles gecombineerd? Ook als je niet ongesteld moet worden? Ook dit kan wijzen op slaaptekort. Je vermoeide lichaam vraagt constant om energie en suikerrijke producten geven de meeste energie in één keer… om vervolgens juist in een dip te raken. Als je af wilt van al die cravings kun je misschien beter een uurtje eerder naar bed gaan. 

 

Een foto die door seaofstyle_ is geplaatst op

4. Je kan geen beslissingen nemen 
Ben je de laatste tijd een echte twijfelkont, terwijl je eerder veel sneller de knoop kon doorhakken? Wederom: slaaptekort. Als je te weinig slaapt, pompt er minder bloed naar het gedeelte in de hersenen die verantwoordelijk is voor kritisch nadenken. Niet kunnen plannen en concentratieproblemen zijn ook gevolgen van slaaptekort. 

5. Je hebt geen zin meer in seks
Moet je er niet aan dénken om van bil te gaan? Dat kan ook te maken hebben met te weinig slaap. Want ja, wie heeft er nou zin in seks als je ook een potje kan slapen… Het enige wat je in je bed wil doen als je moe bent is slapen. Meer niet. En dat zegt genoeg!

6. Je hebt last van puistjes
Ja, die breakouts kunnen ook komen door slaaptekort! Slecht slapen heeft groot effect op je huid. Slaaptekort maakt je huid minder stevig en minder gehydrateerd. Kortom: je huid wordt ouder. Dat hebben we te danken aan het stofje cortisol. Dit stofje wordt aangemaakt als je gestrest of moe bent. Cortisol heeft ook als gevolg dat het collageen in de huid wordt afgebroken, wat weer leidt tot een onzuivere huid. 

Lees ook: 

Bron