News

Breaking: NS gooit dienstregeling volledig om

Ga jij regelmatig met de trein? Dan moet je dit artikel even lezen, want er gaat veel veranderen. De NS heeft er 2,5 jaar lang aan gewerkt en vanmiddag wordt hij officieel gepresenteerd: de nieuwe dienstregeling. De veranderingen zijn in jaren niet meer zo ingrijpend geweest; voor iedereen verandert er wel wat. Wat verandert er voor jou?

Het is de grootste wijziging in tien jaar en dat betekent dat jouw oude vertrouwde treinschema ook zal veranderen. Schema’s van bussen, trams en treinen van andere vervoerders worden eveneens aangepast, zodat aansluitingen blijven. “Deze verandering is nodig omdat wij de komende jaren verwachten 20.000 extra reizigers per dag te gaan vervoeren”, zegt Lisa Neves Gonçalves van de NS. “Dus we moesten opnieuw ontwerpen, want de vorige dienstregeling liet dat niet toe.”

Wat gaat er veranderen?
Er gaan vanaf 11 december op zeven trajecten ongeveer 150 treinen per dag meer rijden dan nu het geval is. Op een aantal trajecten wordt de reis korter door rechtstreekse verbindingen. Er wordt ook wat aan de drukke treinen gedaan. Op sommige trajecten gaan ze met een intercity rijden zodat je in een minder drukke trein zit. Helaas gaat niet iedereen erop vooruit. Sommige treinritten worden trager, vooral doordat je vaker moet overstappen of langer moet wachten op stations. Het komt erop neer dat elke verandering een voor- en nadeel heeft. Uiteindelijk zal de reis voor 70.000 mensen korter duren en voor 15.000 mensen langer.

Welke treinritten worden snelller?
Sprinter Apeldoorn – Enschede (9 minuten sneller)
Intercity Zwolle – Roosendaal (9 minuten sneller)
Intercity Den Haag – Eindhoven (9 minuten sneller)
Sprinter Amersfoort – Amsterdam (6 minuten sneller)
Intercity Leeuwarden – Schiphol – Den Haag (6 minuten sneller)
Intercity Leeuwarden – Rotterdam (3 minuten sneller)
Intercity Groningen – Schiphol – Den Haag (2 of 3 minuten sneller)

Welke treinritten worden trager?
De sprinter van Rhenen – Breukelen – Amsterdam doet er zo’n 7 tot 13 minuten langer over. Ook reizigers russen Venlo en Den Haag doen er langer over, zij moeten nu overstappen in Eindhoven. De reistijd tussen Utrecht en Almere wordt tijdelijk langer door de extra intercity’s tussen Almere en Schiphol. Er stoppen minder treinen op Utrecht Overvecht.

De nieuwe dienstregeling staat vanmiddag op Reisplanner, maar je kunt het nu ook al lezen op nieuws.ns.nl. 

Lees ook:

Bron, bron