Lifestyle

Met deze tips schrijf jij dit jaar wél een origineel Sinterklaasgedicht

Sinterklaas zat te denken, wat zou hij nu weer eens zou schenken… Begint jouw Sinterklaasgedicht ieder jaar weer met deze originele zin? Dat is dan vanaf nu verleden tijd! Een goed Sinterklaasgedicht schrijven is natuurlijk lastig, vooral als het voor het klasgenootje is dat je niet zo goed kent of misschien wel voor je schoonvader… Met deze handige tips laat jij iedereen versteld staan van je dichtkunsten.

1. Begin op tijd
Als je pas op 4 december begint aan je gedicht is de kans groot dat het weer uitkomt op hetzelfde originele gedicht als vorig jaar… Dat willen we natuurlijk niet. Begin daarom op tijd met je gedicht. Heb je even geen inspiratie meer? Leg het dan even aan de kant.

2. Brainstorm
Denk na over de persoon voor wie jij het gedicht moet schrijven en noteer alle woorden die in je opkomen.

3. Kies een rijmschema
Het meest gebruikte rijmschema is een AABB.

De sint zat laatst te denken,
Wat hij jou dit jaar zal 
schenken.

Jep, dit is nou het typische voorbeeld van een AABB en het is ook het makkelijkste. Ben je dus niet zo’n held met rijmpjes? Speel op safe en ga lekker voor deze! Wil je een keer met iets anders op de proppen komen en indruk maken op de rest in de woonkamer of klas? Kies dan voor een ander rijmschema. ABAB, ABCB of, voor de echte diehards, AABBC.

4. Het alfabet
Kom je maar niet op een goed rijmwoord? Dé tip: schrijf het alfabet bovenaan een blaadje. Dit is een super handig hulpmiddel. Wat rijmt er op kat? Dat? Gat? Jat?

5. Lastige woorden
Heb je een lastig woord uitgekozen? Draai zinnen om of verplaats woorden. Het is slim om te eindigen met een woord waar veel op rijmt, zoals weten, hoor of gaan.

6. Maak zinnen even lang
Het is eigenlijk net een liedje. Zorg ervoor dat een gedicht makkelijk is om voor te lezen en dat de ontvanger niet bij elke zin struikelt over de woorden. 

7. Geen inspiratie
Weet je niet waar je over moet schrijven, omdat je de persoon misschien niet zo goed kent? Schrijf dan over het cadeau dat je hebt gekocht. Waarom krijgt de persoon dit cadeau en waar is het voor te gebruiken?

8. Sinterklaas weet alles…
Kom erachter wie de beste vrienden of vriendinnen zijn van de persoon voor wie jij een gedicht schrijft en vraag om grappige feitjes en goede roddels. ‘Wat las Sinterklaas nou in zijn rode boek!’

9. Maak er iets moois van
Je mag best trots zijn, want jouw gedicht is klaar! Raffel het niet af door een verfrommeld kladje met penstrepen te geven. Als jij een mooi handschrift hebt is het prima om een handgeschreven gedicht te geven, maar weet je dat jouw handschrift op dat van een dokter lijkt? Print het gewoon even uit. Daarnaast is het leuk om het gedicht te versieren met stickers, foto’s of een mooi lint.

Lees ook:

Must reads 👀