Lifestyle

16 woorden die je herkent als je bij een studentenvereniging zit

Verenigingen hebben toch altijd een beetje een geheimzinnig imago door de meest vreemde geruchten en heftige ontgroeningsverhalen. Maar een studentenvereniging is natuurlijk ook hartstikke leuk! Zit jij bij een studentenvereniging of ben jij van plan om lid te worden? Lees dan dit artikel om te kijken of jij al deze woorden (her)kent.

1. Adtje/adten
Verlies je een spelletje of kom je te laat? Doe dan maar even een adtje. Dit betekent dat jij je bierglas in één keer leegdrinkt. Dit woord komt van het Latijnse ad fundum, dit betekent tot de bodem. Dat wist je niet, hè? Natuurlijk drinkt de rest gewoon even gezellig met jou mee, dan heb je een adtje solidair.

2. Senaat
De senaat is het dagelijkse bestuur van een vereniging. Dit zijn leden die actief lid zijn en hart voor de vereniging hebben. Zij zetten zich een jaar lang in om de vereniging en sociëteit draaiende te houden en ze zijn eindverantwoordelijk.

3. Feut of noviet
Van het woord feut hebben wij vast allemaal weleens gehoord. Zeker als je de film Feuten gezien hebt, ook al keek je deze stiekem misschien alleen voor Manuel Broekman. 😉 Een feut, ook wel noviet genoemd, is een aspirant-lid van een studentenvereniging. Je zit op dat moment dus nog in de ontgroeningstijd.

4. Sjaars
Je krijgt een upgrade als je de ontgroening hebt overleefd. Dan ben je namelijk een sjaars. Dit betekent ook wel een eerstejaars. Vervelende klusjes? Laat dat maar over aan de sjaarzen.

5. Inauguratie
Maar niet alles is vervelend aan eerstejaars zijn. Na de ontgroening vindt namelijk de inauguratie plaats. Dit is een feestelijke bijeenkomst, vaak in een kerk, waarbij alle eerstejaars die de ontgroening hebben ‘overleefd’ officieel worden ingeslagen als lid van de vereniging. Bij veel verenigingen gaat dit er officieel aan toe en worden zelfs ouders uitgenodigd.

6. Dispuut​
Sommige studentenverenigingen hebben een disputenstructuur. Dit betekent dat na je lid bent van de vereniging lid wordt van een dispuut. Dit is een groep mensen bestaande uit verschillende jaren. Je hebt gemengde disputen, bestaande uit meisjes en jongens, en ongemengde disputen. Met je dispuut ga je elke week borrelen en onderneem je verschillende activiteiten: feestjes, weekendjes weg, vakanties en bij de vrouwendisputen natuurlijk de beruchte mannenborrels!

7. Soos/sociëteit
Ben jij weleens op een sociëteit geweest? Dan weet je dat de bierlucht je al tegemoet komt als je op de drempel staat. Maar hé, daar wen je gauw genoeg aan. Niet gek dat het er stinkt naar bier, dit is namelijk het gebouw waar de vereniging bij elkaar komt en de borrel plaatsvindt.

8. Borrel
Je bent lid van de vereniging, vanaf nu begint het leuke gedeelte! Blok vast de avond (en misschien de daarop volgende ochtend…) in je agenda, want één keer in de week is daar de borrel. De mooiste avonden vinden plaats op de borrel. Dit is een avond op de sociëteit samen met andere disputen waarbij gezelligheid belangrijk is en het doorgaat tot in de vroege uurtjes.

9. Mores
Mores zijn (ongeschreven) regels die gelden binnen een vereniging. Hierbij moet je denken aan het dragen van gepaste (borrel)schoenen, bij veel verenigingen zijn sneakers verboden. Is trouwens ook zonde, want na één avond zijn je gloednieuwe witte sneakers verre van wit waarschijnlijk.

10. Regelen
Heb jij gisteren nog iemand geregeld? Het klinkt misschien een beetje lomp, maar velen onder ons hebben het allemaal gedaan. Hiermee vraagt iemand namelijk of je gisteren nog met iemand gezoend hebt.

11. Zooien of brassen
Hoewel het erg voor de hand ligt dat zooien iets met regelen te maken heeft, is dit juist verre van… Tja, hoe gaan we dit uitleggen? Een soort judo voor dronken studenten in pak is misschien nog wel de beste verklaring als je hiernaar kijkt. Het is een soort eregevecht tussen twee studenten of disputen voor het ontvreemden van objecten. Het gaat hier meestal om het fust bier van de ‘tegenpartij’, zodat de winnaar hier gratis uit kan drinken.

12. Lullepot
Een lullepot is een ter plekke verzonnen verhaal dat wordt verteld door één van de leden. Het is bedoeld als vermaak en wordt vaak gedaan tijdens een evenenment of diner van de vereniging of het dispuut. Heb jij goede public speaking skills? Een goede lullepot geven is niet voor iedereen weggelegd!

13. Biercantus
Cantus is Latijn voor zang, deze activiteit wordt beschreven als ‘een studentikoos zang- en drinkfestijn’ op het internet. Een biercantus heeft als doel om elkaar beter en andere verenigingen beter te leren kennen en ja, er wordt inderdaad gezongen en natuurlijk véél bier gedronken.

114. Dichtgetikt
Ben jij een beetje dichtgetikt? Dat is geen goed teken. Dichtgetikt zijn betekent dat je het over niets anders kunt hebben dan over je studentenvereniging of dispuut.

15. Pandapunten​
Nee, dit is geen spaaractie. Pandapunten geven aan hoe lang iemand geen seks heeft gehad. Tja, soms verkiezen wij ons bed met een avondje Netflix nu eenmaal boven een jongen.

16. Knor
Het woord ‘knor’ kennen we allemaal vast wel van de bekende Facebookpagina ‘Knorren be like’. Maar wist je dat dit woord eigenlijk een afkorting is van Kent Niet Onze Regels?

Lees ook:

Bron, bron