Lifestyle

Dit is waarom je minder snel ziek wordt door koud douchen

Koud douchen? Brrr! We moeten er met deze temperaturen niet aan denken… Wij zetten in de wintermaanden onze douche juist liever een tikkeltje warmer. Probeer het toch eens, want het is juist super goed voor je. Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat je zelfs minder snel ziek wordt als je onder de koude straal springt. In dit artikel leggen wij uit hoe dit zit. Dus vanaf nu: tanden op elkaar en uit die warme kraan!

Koud dochen dus. ‘Ja daaag!’, dat was ook onze eerste reactie. Maar wij zijn overtuigd. Koud douchen is namelijk hartstikke goed voor je weerstand en afweersysteem. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je ziek bent, je sneller beter wordt van koud douchen. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam direct reageert waardoor je immuunsysteem gestimuleerd en daardoor sterker wordt. Op het moment dat er dus een griepvirusje in de lucht hangt reageert jouw lichaam sneller en kan het beter bestrijden! Hmm, misschien toch maar eens proberen…

Het onderzoek is gedaan bij een groep vrijwilligers, verdeeld in vier groepen: één groep douchte warm, de andere groepen douchten de laatste zestig of negentig seconden koud. De deelnemers hielden goed bij hoe zij zich voelden om zo tot een goede conclusie te komen. Wat bleek? De mensen die koud douchten werden minder ernstig ziek dan mensen die warm douchten én werden sneller weer beter. Koud douchen heeft als gevolg dat jij minder dagen ziek bent! Je hoeft natuurlijk niet je ultieme relax momentje helemaal om te gooien en de volledige douchetijd onder een koude straal te staan. Uit het onderzoek is namelijk ook gebleken dat het niet uitmaakt hoelang je koud doucht. Pfoe, gelukkig maar ;-).

Nog niet overtuigd? Er zijn ook nog genoeg andere redenen om de warme kraan eens uit te draaien!

♥ Het is goed voor je haar
Je hoeft niet per se je shampoo uit te spoelen met ijskoud water, integendeel zelfs, want koud water ontvet minder goed. Maarrr, koud water is wel heel goed voor je haarstructuur. Het maakt je haarschubben dicht waardoor het er minder dof en pluizig uitziet. Zet de laatste seconden van je douchebeurt de warme kraan uit en check zelf het verschil.

♥ Je valt sneller af
Door koud te douchen activeer gelijk je vetverbranding. Goed excuus om af en toe te cheaten tijdens het ontbijt. Tja, de eerste vetten zijn al verbrand, toch?

♥ Je bent gelijk goed wakker
Effectiever dan koffie, want door een koude douche krijg je gelijk meer energie. Echt waar!

♥ Het is goed voor je huid
Je huid wordt er gladder en strakker van, dat willen we natuurlijk allemaal.

♥ Je bloedcirculatie verbetert
Koud water zorgt ervoor dat het bloed beter rond je organen stroomt, het verlaagt je bloeddruk en helpt om geblokkeerde aders vrij te maken.

♥ Het vermindert stress
Binnenkort tentamens en maak je je nu al druk? Je weet nu wat je moet doen.

♥ Anti-koukleum effect
Ben jij een echte koukleum? Dan kreeg jij waarschijnlijk al de rillingen tijdens het lezen van dit artikel, maar juist voor jou is dit perfect! Je bouwt namelijk een soort ‘anti-kou schild’ op, waardoor je in verloop van tijd beter met de kou omgaat. Doen dus!

Lees ook:

Bron

Beeld: iStock

Must reads 👀