News

Waarom koriander volgens sommige mensen naar zeep smaakt

Word jij ook weleens overdonderd door een intense smaak als je op je Vietnamese springroll of Mexicaanse taco kauwt, en dan niet op een positieve manier? Dat komt door het groene kruid dat koriander heet. Er zijn mensen die het enorm lekker vinden, maar korianderhaters beschrijven het meer als ‘vergif’ of ‘zeep’. Maar waarom zijn er überhaupt twee kampen van liefhebbers en haters? Daar is een verklaring voor!

Koriander, you hate it or you love it. Als je bij kamp korianderhaters hoort dan ben je in de minderheid, 4 tot 14 procent van de wereldbevolking vindt koriander écht niet te eten. En dan stel je je niet aan, want onderzoek wijst uit dat de haat of liefde voor koriander genetisch bepaald is. Koriander smaakt voor haters heel anders, je bent dus niet kieskeurig en je zeurt niet!

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat jouw korianderhaat alles te maken heeft met je genen. Neurowetenschapper Charles J. Wysocki ontdekte dat toen hij onderzoek deed bij tweelingen. Wat bleek: vindt één van de tweeling koriander vies, dan vindt de ander dat ook. Een onderzoek van Monell Chemical Senses Center in Philadelphia wees hetzelfde uit.

Dat je koriander naar zeep vindt smaken is ook helemaal niet gek. Toen scheikundigen koriander ontleedden, bleken er zo’n zes verschillende vetmoleculen in te zitten. Deze moleculen vind je heel toevallig ook terug in zeepproducten. Bovendien is het voor korianderhaters niet mogelijk om het lekker ruikende, kruidige bestandsdeel van koriander waar te nemen.

Lees ook:

Bron, bron