Lifestyle

11 uitspraken die je herkent als je út Fryslân komt

Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. Begint er bij jou al een belletje te rinkelen of heb jij echt géén idee waar wij het over hebben? Als je dit goed uitspreekt ben je volgens onze Noorderlingen een echte Fries. Hmmm, wij moeten nog maar eens even goed oefenen… Kun jij ondertussen in dit artikel checken of jij onderstaande Friese woorden wél kunt ontcijferen!

Sjoddy
Sjoddy is een woord dat eigenlijk uit het Engels komt, namelijk van het woord ‘see you’. Sjo betekent in het Fries kijken en dy betekent jou. Kijk, zo moeilijk is Fries helemaal niet!

Heit en Mem
Wat moet je toch ook zonder hen? Je vader en moeder!

Donderdeldoekje
Wij vonden dit echt een grappig woord en weet je al wat het betekent? Het is namelijk een parachute! Van Dale, mag dit woord vervangen worden?

Wiet
Dit heeft niks te maken met de groene plantjes. Nee, wanneer iets in Friesland ‘wiet’ is, dan is het gewoon nat.

Hestte een plak ontbijtkoeke derre
Wanneer Friesen ontbijtkoek onder de schoen hebben, bedoelen ze hier eigenlijk hondenpoep mee… Yak!

Dêr bin ik hikke en tein
Friesen zeggen met trots dat zij hier ‘geboren en getogen zijn’.

Ah dinkje we kinne wol efkes tuutsje
Als een jongen dit tegen je zegt, weten wij niet of je moet blijven staan of keihard weg moet rennen! Hij ziet jou namelijk wel zitten en probeert je zo waarschijnlijk te zoenen…

Wot hasto foar nuver proekje hier op e kop jong
Bad hair day? Wij hopen dat dit niet te vaak tegen je wordt gezegd, anders moet je misschien een bezoek aan de kapper overwegen. Een Fries zegt dit wanneer hij vindt dat je een vreemd kapsel hebt.

Skytmerakels!
Krijg nou wat…

Ploempsakjer
Wij worden altijd vrolijk als de ‘ploempsakjer’ voor de deur staat, wat moeten we toch zonder deze man? Zijn dit eindelijk je nieuwe schoenen? Of is het je H&M bestelling? Aaah! Spannend…

Dit wie it waarberjocht, oant moarn
Deze komt je vast wel bekend voor. Dit betekent uiteraard ‘Dit was het weerbericht, tot morgen’.

Lees ook:

Bron, bron