Beauty

Make-uples: alles wat je moet weten als make-up beginner

Bronzer, blush, primer, highlighter… Pfft! Al die beautyproducten kunnen weleens overweldigend zijn. Zeker als je net begint met het gebruiken van make-up en nog niet alle termen kent. Maar welke producten zijn nu echt onmisbaar? Girlscene helpt jou stap voor stap. Begin je net met make-up? Dan is dit artikel perfect voor jou.

Dagcrème
Gebruik altijd een dagcrème, zelfs als je geen make-up gebruikt. Een dagcrème zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd wordt en het helpt om make-up makkelijker aan te brengen. Het is belangrijk om een dagcrème te kiezen die bij jouw huidtype past. Er zijn grofweg drie soorten huidtypes: vette huid, droge huid en normale/gecombineerde huid. Let er ook op dat er SPF in de dagcrème zit. Dit betekent dat er een zonnefactor in zit. Zo is je huid altijd beschermd.

Foundation
Het ligt aan je huidtype en waar jij je prettig bijvoelt, maar een logische volgende stap is foundation. Je hoeft geen foundation te gebruiken. Heb jij amper last van roodheden en onzuiverheden? Skip dan foundation. Heb je last van acne en maakt dit je onzeker? Dan is foundation ideaal om je huid egaler te maken.

Het is belangrijk om te weten wat je precies zoekt in een foundation. Er zijn verschillende soorten foundations gebaseerd op de huidtypes. Heb je een vette huid? Kies dan een matterende foundation. Heb je juist een droge huid? Dan is een hydraterende foundation beter.

Waarschijnlijk heb je niet direct de perfecte foundation voor jouw huid gevonden, want dit is een zoektocht. Vraag eens aan je moeder/zus/tante/nicht/vriendinnen wat zij gebruiken. Zo hoef je niet direct geld uit te geven om een product te proberen. Kies wel een foundation uit in de juiste kleur. Probeer daarom altijd wat foundation op je gezicht en hals aan te brengen om te kijken of het matcht. Laat de foundation even intrekken en kijk daarna nog eens naar de foundation in het daglicht buiten de winkel. Als de kleur mooi samensmelt met de huid is het de juiste kleur.

Concealer
Heb jij minder last van onzuiverheden? Dan kun je alleen wat concealer gebruiken. Concealer gebruik je alleen op kleine plekjes op je gezicht. Je kunt ook concealer gebruiken na je foundation als je niet helemaal tevreden bent met het resultaat. Gebruik je vingers om plekjes aan te stippen en wrijf deze vervolgens goed uit.

Poeder
Als je een vette huid hebt is het handig om na je foundation en concealer een poeder te gebruiken. Een poeder vermindert de glans en zorgt ervoor dat je make-up langer blijft zitten.

Blush
Om je gezicht wat meer kleur te geven gebruik je blush. Je merkt dat sommige kleuren mooier staan dan andere. Dit heeft te maken met de kleur van je haren en je huid. Als je kiest voor een roze of perzikachtige kleur zit je (bijna) altijd wel goed. Breng de blush aan op de appeltjes van je wangen voor een gezonde look. Let op dat je niet in een keer te veel blush aanbrengt. Is dit per ongelijk toch het geval? Veeg dan de blush uit met je handen of gebruik een beetje foundation.

Mascara
Wil je je ogen meer laten spreken? Kies dan voor mascara. De meeste mensen gebruiken zwarte mascara, maar dit kan hard overkomen. Je zou daarom eerst eens een bruine mascara kunnen proberen om te zien welk effect mascara op jouw ogen en wimpers heeft.

Lipgloss en lippenstift
Lipgloss geeft een glans en lippenstift geeft een kleur. Als je net met make-up begint kun je het beste kiezen voor lipgloss. Dit is makkelijk aan te brengen en geeft een natuurlijk resultaat. Met lippenstift moet je veel preciezer te werk gaan en maak je sneller fouten. Je hoeft niet een lippenstift of lipgloss te gebruiken, want je kunt ook gewoon kiezen voor een (gekleurde) lippenbalsem.

Cleanser
Het is belangrijk dat je altijd na het gebruiken van make-up je huid reinigt. Gebruik hiervoor een cleanser waarmee je de make-up makkelijk verwijdert. We weten dat make-up doekjes heel makkelijk zijn in gebruik, maar deze drogen je huid uit en verwijderen niet alle make-up. Gebruik na het schoonmaken een nachtcrème of gebruik je dagcrème.

Kwasten
Concealer en foundation breng je makkelijk aan met je handen, maar let er wel op dat je je handen van tevoren goed wast. Anders verspreid je alle bacteriën over je gezicht. Een andere optie is een spons of een foundationkwast. De haren van een foundatio kwast zitten dicht op elkaar zodat het een goede dekking geeft. Blush en poeder breng je aan met een fluffy kwast waar meer ruimte tussen de haren zit. Zo voorkom je dat je eruitziet als een clowntje. 😉

Experimenteer vooral met make-up! Probeer uit wat voor jou werkt, zoek een tutorial op en speel met make-up. Natuurlijk hoef je geen make-up te dragen als je dit niet wilt. Sommige mensen voelen zich er prettiger bij, anderen niet. Doe wat voor jou goed voelt en laat niemand anders voor jou bepalen wat je moet doen.

Lees ook:

Bron, bron

Must reads 👀