Beauty

13 do’s and don’ts voor wittere tanden

Witte tanden, we zijn er helaas niet allemaal mee gezegend. Maar wist je dat een stralende lach iemand een stuk aantrekkelijker maakt? Zo wit als de tanden van Gerard Joling is natuurlijk weer het andere uiterste, maar een tint witter zorgt er bijvoorbeeld voor dat je rode lipstick nog beter uitkomt. Hierbij do’s and don’ts voor wittere tanden zonder dat je een bezoek aan de tandarts hoeft te brengen.

Do’s

– Eet citrusvruchten. Het zuur in citrusvruchten maken je tanden witter, maar pas op dat je het wel met mate eet. Te veel zuur zorgt er juist voor dat je sneller gaatjes krijgt.

Vervang regelmatig je tandenborstel. Het liefst om de drie maanden. Op het moment dat de haartjes naar beneden hangen, is het niet meer mogelijk om met die tandenborstel je tanden grondig te reiningen.

Drink geen of minder suiker. Het beste is natuurlijk om gewoon water te drinken of ga af en toe voor zuivel. Elke dag wordt het tandglazuur namelijk aangetast, maar door calcium in zuivel zorgt ervoor dat het glazuur sneller herstelt.

Spoel je mond met (kokos)olie. Neem in de ochtend een lepeltje olie en spoel je mond hiermee. Dit zorgt ervoor dat alle achtergebleven tandplak loslaat.

Kruiden. Er zijn verschillende kruiden die helpen bij het krijgen van een mooier gebit. De bekendste zijn salie- en basilicumblaadjes. Deze kruiden werken ontsmettend en maken je tanden witter.

Drink door een rietje. Als je dan toch een Red Bull naar binnen wilt knallen, drink het dan door een rietje. Dit zorgt voor minder schade aan je gebit.

Gebruik een whitening tandpasta. Veel whitenings tandpasta’s zijn blauw van kleur, waardoor je tanden gelijk optisch witter lijken. Daarnaast bevat zo’n tandpasta vaak ingrediënten die je tanden langzaamaan steeds (iets) witter maken.

– Flossen. Goed flossen zorgt ervoor dat er geen eten tussen je tanden blijft zitten waar een tandenborstel niet bij kan. Het beste is het om dit te doen in de avond om daarna je tanden te poetsen.

Don’ts

Poets je tanden niet met zout. Je hebt vast weleens gehoord dat mensen hun tanden poetsen met zout. Don’t! Dit beschadigt je tanden enorm. Je kan wel je mond spoelen met een zoutoplossing, zout doodt namelijk bacteriën waardoor er minder tandplak wordt aagemaakt.

Skip donkere dranken. Je kunt rode wijn, energiedrankjes, koffie en thee het beste overslaan. Dit zorgt voor aanslag op je gebit. Probeer dus de donkere dranken zoveel mogelijk te laten staan. Kan je niet zonder je dagelijks cafeïnekick? Drink dan een glas water na je kop koffie.

Ga voor donker. Wil je de nadruk op je tanden leggen? Gebruik dan een donkere lipstick. Een lichte kleur zorgt ervoor dat juist het gele geaccentueerd wordt en dat willen we natuurlijk niet!

Kies voor een koele ondertoon. Als we het dan toch over lipsticks hebben, ga je voor rood? Kies dan een koele ondertoon, zo lijken je tanden een tintje witter.

Stop met roken! Sinds er ook in Nederland schokkende afbeeldingen op pakjes sigaretten afgebeeld zijn, weten we allemaal hoe een gebit eruitziet van een doorgewinterde roker. Dit willen wij natuurlijk niet! Dus gooi die sigaretten in de prullenbak, want het is ook nog eens hartstikke slecht voor je gezondheid.

Lees ook: