Beauty

Deze schadelijke stoffen zitten in make-up en wil je misschien vermijden

Draag jij elke dag lippenstift? Grote kan dat je dan lood op je lippen smeert. In veel cosmeticaproducten zitten namelijk giftige stoffen verborgen. Het is erg lastig om vast te stellen of een product giftige stoffen bevat. Gelukkig staan er een heleboel gevaarlijke stoffen wél op de ingrediëntenlijst. En deze producten kun je beter laten liggen…

Ftalaten
In het dagelijks leven worden deze stoffen vaak toegevoegd aan PVC om het materiaal soepeler te maken. Daarnaast komt het ook veel voor in producten zoals verpakkingen, verf, lijm, speelgoed én cosmetica(!). Ftalaten verstoren de hormonen en zijn zelfs kankerverwekkend. Belangrijk om te weten is dat ftalaten in make-up producten worden gebruikt als stabilisator voor synthetische parfums. Omdat een parfum wordt ontwikkeld en is samengesteld door een merk wordt het gezien als ‘bedrijfseigen’. Hierdoor hoeft de fabrikant wettelijk gezien niet op de verpakking te zetten wat er precies in de parfum zit. Het beste kun je daarom kiezen voor producten die parfumvrij zijn of worden geparfumeerd met andere producten.

Sulfaten
Deze stoffen werken reinigend en zijn gemaakt van water en olie. Sulfaten schuimen goed, wat natuurlijk interessant is voor huidverzorgingsfabrikanten. Er zijn milde en agressieve sulfaten. De meer agressievere sulfaten zorgen voor huidirritaties, een droge of juist vette huid en huidschilfers. Check dus voortaan goed de verpakking!

Parabenen
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er een verband bestaat tussen het gebruik van parabenen en borstkanker onder jongeren. Deze parabenen werden gekoppeld aan deodorant, maar komen ook voor in andere producten. Veel bedrijven zijn op zoek naar alternatieven voor parabenen, maar zonder succes. De alternatieven zijn even schadelijk en kunnen allergische reacties veroorzaken. Parabenen zitten vooral in producten die je niet kunt afspoelen zoals dagcrèmes.

Siliconen
De overvloed aan siliconen in cosmeticaproducten komt door de Tweede Wereldoorlog. Destijds hadden zij zoveel siliconen over dat ze zochten naar andere middelen om siliconen in te verwerken. Nu zitten ze vooral verwerkt in gladmakende middelen zoals shampoos en conditioner. De siliconen zorgen ervoor dat de poriën of haarschubben verstopt raken doordat het de huid afsluit. Hierdoor wordt je haar dus alleen maar ‘viezer’.

EDTA
Dit is een stof die kan ‘vangen’ en ‘vasthouden’. In cosmetica wordt deze stof gebruikt als stabilisator. Wanneer water als een ingrediënt in een product gebruikt wordt kunnen daar nog stoffen in achterblijven. Als deze niet worden ‘vastgehouden’ kunnen ze terechtkomen in andere ingrediënten. Hierdoor kunnen ze hun werk niet goed uitoefenen. EDTA wordt toegevoegd om de zuurtegraad optimaal te houden en om schuim te creëren. Schuim heeft verder geen functie.

Synthetische kleuren
Er zijn twee soorten kleurstoffen: onoplosbare pigmenten en oplosbare kleurstoffen. Kleurstoffen worden bijvoorbeeld gebruikt in shampoos, pigmenten worden gebruikt in oogschaduw. Als er niet vermeld staat dat een kleur een natuurlijk pigment is mag je ervan uitgaan dat het een synthetische kleur is. Veel synthetische kleuren worden gemaakt van koolteer en zijn giftig voor de luchtwegen. Daarnaast irriteren ze de huid en kunnen ze allergische reacties veroorzaken. Synthetische kleurstoffen worden verwerkt in veel verzorgingsproducten en zijn daarom het lastigst te vermijden.

Lees ook:

Bron, bron

Must reads 👀