Lifestyle

7 herkenbare struggles tijdens je hoorcollege

Redactie

Met honderden studenten tegelijk in een grote zaal, luisteren naar een docent of gastspreker. Hoorcolleges. Je zit met je laptop klaar om aantekeningen te maken, maar opeens krijg je een Facebook melding. Wat doe je? Denk jij dat je alles uit je hoorcolleges haalt of gebruik jij het soms om bij te kletsen met je vriendinnen? Dit zijn de meest voorkomende struggles tijdens een hoorcollege.

‘Ik let goed op, dan hoef ik het boek niet meer te lezen’
Voor een hoorcollege krijg je meestal te horen welke boeken je nodig hebt voor een vak. Vaak wordt er tijdens een college aanvullende informatie gegeven op de hoofdstukken die in je boek staan. Denk daarom niet dat je een voldoende haalt als je alleen de hoorcolleges hebt gevolgd.

‘Ik onthoud het wel’
Neem een notitieboekje mee en schrijf de belangrijkste punten uit je college op. Op deze manier neem je een actieve houding aan en het zorgt ervoor dat je de informatie sneller onthoudt dan wanneer je alleen luistert.

‘Even mijn Facebook checken’
We weten het, dit is een lastige. Even Facebook checken kan toch wel? Fout! Voor je het weet ben je alweer vijf minuten in een artikel verdiept. Probeer internet even uit te schakelen en je merkt dat je je aandacht er veel makkelijker bij kunt houden, omdat je niet elke vijf minuten je Facebook hoeft te refreshen.

‘Ik moet echt even iets terugsturen!’
Ook dit wordt niet makkelijk, maar is minstens even zinvol. Las een WhatsApp-vrij uurtje in. Je kunt je vriendin straks ook een berichtje terugsturen over de plannen van vanavond ennnn, alles wat je nu onthoudt hoef je straks niet meer te leren.

‘Ik durf geen vragen te stellen’
Begrijp je iets niet, maar durf je de vraag niet te stellen met zoveel mensen om je heen? Bedenk dat veel mensen dit niet durven. Niemand vindt het gek als jij een vraag stelt. Als jij het niet begrijpt, zijn er vast meer mensen die het misschien niet snappen. Ze zijn vast opgelucht als jij de vraag wél stelt. Heb je spijt dat je de vraag niet hebt gesteld? Je kunt altijd na het college op de docent afstappen en jouw vraag stellen.

‘Ik ga echt niet vooraan zitten’
Het is eigenlijk net als bij een modeshow: ga voor front row. Studenten zijn snel geneigd om de achterste plekken te bezetten, lekker veilig achterin, zodat je niet gepakt wordt als je eventjes niet oplet. Daar gaat het vaak mis. Als je voorin zit is er minder kans om even met je buurman of buurvrouw te kletsen. Hierdoor kun jij je beter concentreren op de lesstof. Kletsen kan over een uurtje gelukkig weer!

‘Ik blijf in m’n bed liggen, het college wordt toch opgenomen!’
Dit is misschien wel de bekendste van allemaal. Je skipt het hoorcollege op vrijdagochend, want je ligt nog brak in je bed. Je bent niet van plan deze de komende uren te verlaten, dus je kijkt het college morgen wel terug. Sinds colleges worden gefilmd komen steeds minder studenten naar colleges. Het is natuurlijk handig als je écht ziek bent, maar ga on andere gevallen gewoon naar college. Als je fysiek aanwezig bent bij het college neem je toch meer informatie in je op plus je bent gelijk eventjes de deur uit. Win-win!