Beauty

Voor het eerst je haar verven? Dit is wat je moet weten!

Celebs veranderen bijna elke week van haarkleur. Stiekem ben jij ook best benieuwd hoe het eruitziet als jij je blonde lokken inruilt voor bruine, maar elke keer als je in de kappersstoel zit besluit je toch weer lekker save alleen ‘de puntjes’ eraf te knippen. Maar wat houdt je eigenlijk tegen? Go for it! Wij geven je vandaag tips als je voor de eerste keer je haar gaat verven.

Doe-het-zelf
Ben je van plan om zelf aan de slag te gaan of geef je je haar liever over aan een expert? Het heeft beide voor- en nadelen. Je bespaart natuurlijk wel een een hoop geld als je verf bij de drogist koopt. Houd wel in je achterhoofd dat het nooit zo wordt als de kleur op de verpakking zegt, ieder haar is anders. Het is altijd verstandig om nét iets teveel te kopen, niks is vervelender dan er halverwege achterkomen dat je te weinig verf hebt ingeslagen. Trek niet je nieuwste kleren aan, het zou zonde zijn als je net je nieuwe shirtje verpest met geknoeide verf.

De kapper
Speel je liever op save? Ga dan naar de kapper, zij hebben hiervoor geleerd, maken gebruik van professionele producten en weten precies hoe zij jouw haar moeten behandelen. Weet je al precies wat je wilt of twijfel je nog? Neem een paar voorbeelden mee van haarkleuren die jij mooi vindt. De kapper kan je op basis daarvan advies geven, zodat jij met een gerust hart in de stoel kunt gaan zitten.

De kleur
Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste! Voor welke kleur ga je? Ben jij helemaal enthousiast over de nieuwe rode coupe van je vriendin? Of denk jij dat de blonde lokken van Taylor Swift ook wel wat voor jou zijn? Think twice, want wat de een fantastisch staat kan bij de ander heel anders uitpakken! Kijk daarom bijvoorbeeld goed naar je huidskleur, de kleur van je ogen ogen en de ondertoon van je eigen haarkleur. Ben je eruit welke kleur het gaat worden, maar vind je het nog een beetje spannend? Begin gewoon subtiel. Wil jij gaan voor platinablond maar, twijfel je of het jou goed gaat staan? Neem eerst eens highlights. Tevreden? Het kan altijd blonder. Het is goed om het rustig op te bouwen, zodat je niet schrikt als je voor het eerst in de spiegel kijkt wanneer je de handdoek van je hoofd haalt.

Welke verf moet ik kiezen?
Als je in de drogisterij loopt zie je een hele wand met haarverf. Je ziet foto’s, prijzen en termen waar je nog nooit van hebt gehoord. Bij de kapper wordt het je gelukkig allemaal even ‘haarfijn’ uitgelegd, maar wij helpen je alvast een handje op weg!

Spoeling
Je hebt een spoeling, dit is eigenlijk geen échte verf. Het is een kleur die je er na een paar wasbeurten gewoon weer uitwast. Als je nog twijfelt over de kleur is dit de perfecte oplossing! Het effect is wel iets minder heftig, dus verwacht er niet te veel van.

Permanente verf
Dan is er permanente verf. De naam zegt het eigenlijk al, dit is niet uitwasbaar. De verf moet echt uit je haar ‘groeien’. Doordat je haar groeit, komt je eigen haarkleur weer tevoorschijn aan de bovenkant van je haar. Om dit te voorkomen moet je het goed bijhouden en dit iedere vier tot zes weken opnieuw laten verven. Denk dus goed na voordat je begint met verven.

Semi-permanente verf
De laatste optie is semi-permante verf. Say what? Dit is de tussenweg. Het blijft langer zitten dan een spoeling, maar is niet permanent. Je loopt hier ongeveer een maandje mee rond.

Ben je er klaar voor? Overleg het wel eerst even met je ouders, zodat zij kunnen zich vast voorbereiden op jouw nieuwe look!

Lees ook: