Beauty

8 tips om littekens te verminderen

We hebben ze allemaal wel: littekens. Een puistje dat nooit mooi geneest, een flinke plek op je knie van toen je van die fiets viel of een herinnering aan een operatie die je hebt moeten ondergaan. Voor je littekens hoef je je sowieso niet te schamen, maar we kunnen ons voorstellen dat je wil dat ze zo min mogelijk opvallen. Met deze tips verminder jij je littekens!

1. Smeren
Koop een goede olie (Biodermal bijvoorbeeld) en smeer je litteken iedere ochtend en avond in. Let erop dat je goed masseert: dit is eigenlijk nog belangrijker dan de olie zelf. Blijf dit op lange termijn doen en je merkt na een paar weken dat je litteken een stuk minder dik en aanwezig is.

2. Scrubben
Hetzelfde geldt voor scrubben: scrub je litteken een paar keer per week zachtjes. Als je veel acne littekens hebt werkt dit goed. Kies een milde scrub die je huid goed kan hebben of zelf een scrub maken van bijvoorbeeld havermout.

3. Citroen
Smeer wat citroen op je litteken. Citroen bevat vitamine C dat het aanmaken van nieuwe huidcellen bevordert en het doodt bacteriën. Daarnaast werkt citroen verhelderend waardoor het donkere littekens lichter maakt. Meng voor een nog intenser effect citroensap met honing en smeer dit op je littekens. Let wel op: als je citroensap hebt gebruikt op je huid moet je daarna niet in de zon gaan zitten.

4. Eet veel vitamine C en E
Zoals we net al zeiden helpt vitamine C bij het aanmaken van nieuwe huidcellen. Vitamine C vind je vooral in citrusvruchten, maar ook in paprika, broccoli, aardbeien, bloemkool en kiwi’s. Vitamine E staat bekend om zijn genezende werking, dus dat kan ook geen kwaad. Voedingsmiddelen met veel vitamine E zijn bijvoorbeeld amandelen, zonnebloempitten, pijnboompitten, paprika, chilipoeder, pinda’s, spinazie, oregano, basilicum en gedroogde abrikozen.

5. Siliconentherapie
Door middel van speciale gels en pleisters kun je het littekenweefsel verminderen. Voor siliconentherapie moet je wel even langs de huisarts.

6. Littekenvervager
Dit is een pleiser die je op je litteken plakt. De pleister maakt gebruik van warmte, waardoor het littekenweefsel wat zachter wordt en de doorbloeding verbetert. Dit kun je gewoon thuis doen.

7. Specialist
Als je echt een heel groot litteken hebt dat je lichaam ontsiert, kun je ermee naar een specialist in het ziekenhuis. Daar verwijderen ze het litteken operatief of door bevriezing maken ze het litteken een stuk minder zichtbaar. Deze behandelingen zijn wel pijnlijk…

8. Plastische chirurg
Ook plastisch chirurgen houden zich bezig met het verminderen van littekens. Je moet wel goed kijken of de behandeling gedekt wordt door je zorgverzekering.