Lifestyle

Waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

Je kan veel delen met vriendinnen, maar het onderwerp ‘menstruatie’ komt waarschijnlijk niet zo vaak voorbij als jullie aan de keukentafel zitten. Al helemaal niet als het ook nog over een number two gaat. Toch willen we deze onderwerpen behandelen, want je hebt vast weleens gemerkt dat je nét iets vaker op het toilet zit om te poepen als je ongesteld bent. En daar is een heel logische verklaring voor! 

Heftige buikkrampen, flinke rugpijn en intense cravings… Ongesteld zijn is niet altijd een pretje. En ja, die winderigheid en regelmatige bezoekjes aan het toilet heb je ook allemaal te danken aan jouw menstruatie. Dat zit dus niet tussen je oren! Veel vrouwen merken dat ze veel vaker moeten poepen wanneer ze ongesteld zijn. We hebben het er alleen nooit over! Daarom leggen we je in dit artikel uit waarom we vaker een number two moeten doen wanneer we ongesteld zijn. 

Het heeft allemaal te maken met prostaglandines en progesteron. Prostaglandines helpen de baarmoeder bij de aanspanning die nodig is om het slijmvlies tijdens de menstruatie af te stoten. Je baarmoeder trekt samen om het slijmvlies af te stoten, waarna de rode brij in je onderbroek belandt. Soms hebben deze hormoonachtige chemicaliën ook effect op je spijsverteringsorganen waardoor die geprikkeld worden om samen te trekken. Hierdoor kun je last van winderigheid krijgen én moet je vaker naar de wc.

Progesteron heeft je lichaam nodig om een zwangerschap te voldragen. Dit ‘zwangerschapshormoon’ heeft een opvallende bijwerking: obstipatie. Tijdens je menstruatie daalt het progesterongehalte drastisch met als gevolg dat je vaker naar de wc moet. Zorg dus voor de volgende menstruatie dat je niet alleen genoeg tampons en maandverband in huis hebt, maar ook genoeg wc-papier!

Lees ook:

Bron
Beeld: pixabay