Lifestyle

7 tips voor meiden die een tussenjaar hebben

Een jaar geen school! Vrijheid! Of toch niet? Een tussenjaar, daar kies je niet altijd vrijwillig voor. Misschien heb je een jaar vrij genomen om te gaan reizen, maar het kan ook zijn dat je niet bent toegelaten tot de opleiding van je dromen, of gewoonweg niet wist wat je nou eigenlijk wil gaan studeren. Hoe haal je het beste uit dit jaar?

1. Zoek een leuke baan
Als je niet van plan bent om een jaar te gaan reizen, moet je toch iets anders verzinnen om iets met je vrije tijd te doen. Ga op zoek naar een leuke baan! Je kunt fulltime gaan werken, dus 40 uur per week, maar minder kan natuurlijk ook. Houd er wel rekening mee dat je vrienden waarschijnlijk gewoon 5 dagen per week op school zitten, dus dat je doordeweeks niet zoveel aan hen ‘hebt’. Je moet jezelf vermaken, dus veel werken lijkt ons een hele fijne oplossing. Het liefst zoek je een baan waar je daadwerkelijk iets kunt leren en kunt groeien. 5 dagen per week vakkenvullen word je snel zat. Misschien kun je teamleider worden in jouw supermarkt, kun je een baantje vinden in het ziekenhuis of juist op een kantoor. Bedenk  voor jezelf waar jij later graag zou willen werken en probeer in dit veld alvast een bijbaan te zoeken.

2. Doe vrijwilligerswerk
Wil je lekker werken, maar daarnaast ook iets voor de maatschappij betekenen? En is geld niet per se een noodzaak? Ga dan vrijwilligerswerk doen! Met een halve dag in de week kun je al veel betekenen.

3. Zoek uit wat je wilt
Ehm, ja lekker makkelijk gezegd, denk je nu misschien. En ja, het is ook makkelijk gezegd. Maar je zult het wel écht moeten doen. Ga je het nog een keer proberen bij je droomstudie? Zorg dan dit keer voor een alternatief. Als je echt niet weet wat je wilt, ga dan zoveel mogelijk naar open dagen en doe verschillende snuffelstages.

4. Neem een lekkere vakantie
Als je tijdens je tussenjaar keihard gewerkt hebt, heb je ook een dikke spaarrekening. Misschien bewaar je dit voor iets bijzonders, maar anders kunnen we je ook aanraden om een droomreis te maken. Als je het aandurft om alleen te gaan (doen!) kun je lekker buiten de schoolvakanties om gaan. Scheelt je weer geld.

5. Ga in het buitenland werken
Wil je én werken én reizen? Ga dan op zoek naar een leuke baan in het buitenland! Maar let wel op: de werkmentaliteit in het buitenland is vaak anders dan die in Nederland. Maak daarnaast ook duidelijke afspraken over je salaris en wanneer je uitbetaald wordt. Als je hier aan gedacht hebt, kan het onwijs tof worden!

6. Begin een blog
Als je de halve week werkt, heb je nog steeds de halve week aan tijd over. Een mooi moment om te beginnen met een blog of YouTube-account! Om een blog goed draaiende te houden moet je er best veel tijd in steken, dus het is ideaal om tijdens je tussenjaar aan de slag te gaan. Daarnaast leer je er veel van op het gebied van ondernemen, design en schrijven.

7. Of begin een bedrijf
Geen ambities om een blog te beginnen? Wat dacht je van een bedrijfje! Verhuur jezelf als bijlesdocent, journalist, fotograaf of designer. Begin een webshop of start een Etsy-account. Doe wat je leuk vindt en verdien er geld mee!

Lees ook: