Lifestyle

15 onmisbare tips voor als je naar een nieuwe school gaat

Ga je binnenkort naar een nieuwe school? Super spannend allemaal, hier komt zoveel bij kijken. Want naast dat het schoolgebouw compleet nieuw voor je is, ga je ook nieuwe vriendinnen maken en kom je er ook achter hoe je in godsnaam de gymvelden gaat vinden. Een nieuwe school is altijd even wennen, maar met deze 15 tips kun je er het beste van maken!

1. Oefen de route naar je nieuwe school een paar keer, compleet je verdwalen op je eerste dag is niet chill.

2. Leg je kleding de avond voor je eerste dag klaar, geen verrassingen in de ochtend!

3. Zorg dat je je eerste week iedere ochtend vroeg op school bent, zodat je in alle rust je lokaal kunt zoeken. De rest van de dag kun je je klas volgen, maar dat eerste lokaal moet je toch echt zelf vinden!

4. Vraag tijdens de eerste les of je jezelf even mag voorstellen aan je klas, dat is super stoer en geeft mensen de kans om je vragen te stellen.

5. Als je niemand kent in je nieuwe klas, wees dan niet bang om mensen zelf aan te spreken. Maak er een grapje van: ‘mag ik alsjeblieft met jullie meefietsen naar de gymvelden, anders verdwaal ik sowieso!’

6. Bereid je er op voor dat je besproken gaat worden. Jij bent ‘die nieuwe’ en mensen zullen daar sowieso over praten. Lach erom, na een week is er weer een ander nieuwtje.

7. Stap op mensen af. Meiden die al vriendinnen hebben zullen misschien niet gelijk op jou afstappen, maar als je zelf vragen stelt zullen ze je heus wel helpen! Zo kom je in contact met meiden en kom je er vanzelf achter met wie je vriendinnen kan worden.

8. Toon interesse in mensen. Hoort eigenlijk een beetje bij het vorige puntje, maar bijna iedereen vindt het leuk om over zichzelf te praten. Dus vraag naar hobby’s, sport en leuke dingen om na school te doen.

9. Draag kleding waar jij je lekker in voelt, dit scheelt een hoop.

10. Meld je aan bij de schoolkrant, de musicalgroep of een sportvereniging, zo ontmoet je gelijk nieuwe mensen.

11. Heb je met wat meiden een klik? Vraag of je bij hen mag zitten in de pauze. Het voelt misschien brutaal, maar ze zullen echt geen ‘nee’ zeggen. En als ze dat toch doen, dan weet je dat dan ook weer 😉

12. Pak je tas de avond van tevoren in, zo vergeet je geen belangrijke spullen.

13. Als je super onzeker bent is het verleidelijk om juist een grote mond op te zetten en stoer te doen. Doe dit niet. Zoek naar mensen met wie je wel lekker overweg kunt en laat je niet overhalen tot het doen van foute dingen.

14. Kijk uit met wat je zegt. Let, vooral de eerste week, goed op met wat je tegen wie zegt. Je weet nog helemaal niet wie met wie bevriend is. Laat je ook niet verleiden tot opmerkingen. Stel je voor dat iemand je vraagt: zeg, wat vind je nou eigenlijk van die of die?’, blijf dan altijd vriendelijk en zeg iets als ‘ik ken haar nog helemaal niet, maar ze lijkt me aardig’. Je zal niet eerste zijn die het slachtoffer wordt van gemene meiden die alles doorvertellen. Dus: geef ze gewoon niks om door te vertellen!

15. Probeer de humor van alle situaties in te zien. Ben je verdwaald? Later kun je er om lachen. Noem je iemand bij de verkeerde naam? Red jezelf met een grapje. Je bent nieuw, je moet wennen en mensen hebben daar echt wel respect voor!

Lees ook:

Beeld: iStock