Lifestyle

7 dingen waar je op moet letten bij de aankoop van je eerste auto

Het is zover: jij gaat je eerste auto kopen. Mega spannend natuurlijk, zo’n grote aankoop. En omdat je nu eenmaal nog niet zoveel te besteden hebt, ga je voor een tweedehands auto. Maar hoe zorg je nou dat je een betrouwbare auto koopt in plaats van eentje die rijp is voor de sloop? Met deze handige tips zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid wanneer je die auto gaat scoren!

♥ Reken uit hoeveel je kwijt gaat zijn
Voordat je überhaupt een auto gaat kopen is het belangrijk om erover na te denken hoeveel geld het je eigenlijk gaat kosten. Want behalve dat je voor de auto moet betalen, betaal je ook nog wegenbelasting, verzekering, onderhoud en benzine. Maak een rekensommetje en kijk of je het kunt betalen.

♥ Oriënteer en maak een lijst
Wat vind jij belangrijk aan een auto? Let vooral op de volgende punten:
Hoeveel rijd je ongeveer per week?
Wat vind je belangrijk aan het uiterlijk?
Hoeveel kilometer mag er maximaal op de teller staan?
Hoe oud mag de auto zijn?
Wil je benzine, diesel, gas of maakt het je niks uit?
Zorg dat je niet afwijkt van deze punten, hoe schattig een auto er ook uitziet. Het is leuk om een mooie auto te hebben, maar als het niet goed rijdt dan heb je er natuurlijk helemaal niks aan.

♥ Luister naar je onderbuikgevoel
Ga jij bij een auto kijken maar heb je er gelijk geen goed gevoel bij? Stoppen dan! Een auto is een belangrijke en dure aankoop. Als je niet het gevoel hebt dat je een veilige auto gaat kopen, moet je het nooit doen. Zo zul je op marktplaats heel betrouwbare verkopers vinden, maar soms ook mensen die je niet kunt vertrouwen. Wees niet bang om vragen te stellen aan de verkoper, een betrouwbaar persoon zal hier in alle rust op antwoorden.

♥ Check de auto
Kijk de gordels, banden en stoelen na. Kijk of je de hoofdsteunen kunt verzetten, de stoelen naar achter kunnen en of je genoeg beenruimte hebt. Check of er geen barsten in de ramen en spiegels zitten. Een kras of deuk kan bij tweedehands auto’s altijd voorkomen, maar kijk wel of deze niet op gekke plekken zitten. Vraag iemand mee die verstand heeft van auto’s en laat deze persoon onder de motorkap kijken. Controleer de papieren van de auto en vraag om het onderhoudsboekje.

 

Everything about this photo makes us smile 💚 #discovertheroad Thanks for the rad shot @renskeontdektdewereld!

A photo posted by Roadtrippers (@roadtrippers) on

♥ Maak een proefrit
En bedenk van tevoren hoe je wil gaan rijden. Zorg dat je zowel woonwijken als rotondes en stukken snelweg meepakt. Hoe snel trekt de auto op? Remt hij stevig? Hoe doet hij het met hobbels? Parkeer de auto ook een paar keer in en uit en test accesoires zoals de radio. Let op de vering van de auto, het schakelen, je zicht en check onderweg of alle lampen het doen.

♥ Laat een keuring doen
Twijfel je en heb je niemand in je omgeving die verstand heeft van auto’s? Laat dan door ANWB je auto even keuren. Dit kost je wat geld, maar het verzekert je wel van een goede aankoop.

♥ Kopen
Als je er helemaal zeker van bent dat dit jouw droomauto is, ga je over tot aankoop. Yes! Check online even hoeveel de auto ongeveer waard is. Dit kun je op verschillende sites doen en gaat heel makkelijk. Je vult het kenteken in en je krijgt te horen hoeveel de auto nu ongeveer waard is. Zo weet je zeker dat je niet giga teveel (of te weinig!) betaalt. Zorg dat je het kenteken van de auto op jouw naam laat zetten via de RDW-loketten. Daar kun je op de site van het RDW meer informatie over vinden!

Lees ook:

Bron, bron