Fashion

5 redenen waarom jij tweedehands kleding moet gaan dragen

Vroeger moest je er waarschijnlijk niets van hebben. Dat oude winkeltje met tweedehands kleding vond jij hartstikke vies en je zou de spullen in geen honderd jaar aantrekken. Nee, jij ging liever naar de H&M of Primark. Tegenwoordig loopt iedereen in vintage en wij vertellen jou genoeg redenen waarom jij dat ook moet doen!

1. Het is goed voor het milieu
We leven in een consumptiemaatschappij. Veel van de dingen die we kopen worden na een korte tijd weer weggegooid, omdat we het niet meer mooi vinden of omdat het kapot is. Al dit afval is ontzettend slecht voor het milieu. De productie van kleding draagt ook aan de vervuiling van de aarde. Veel shirtjes van bijvoorbeeld H&M zijn gemaakt om maar een korte tijd mee te gaan, zodat je daarna weer iets nieuws koopt. Waarschijnlijk maakt jou dat niet veel uit, want het is daar toch lekker goedkoop, maar het is de moeite waard om hier iets langer over na te denken. Wanneer jij iets bij een tweedehands winkel koopt, geef je een kledingstuk als het ware een nieuw leven. Dit zorgt ervoor dat een fabriek in Azië weer iets minder CO2 en andere broeikasgassen uitstoot. Zo ben je lekker verantwoord bezig. 

2. Het is goedkoop
Je moet natuurlijk wel even uitzoeken waar je tweedehands kleding gaat scoren. Als je dit in zo’n hip vintage winkeltje doet, ben je vast meer kwijt dan bij de kringloopwinkel aan de rand van de stad. Daar moet je wel iets beter zoeken, maar vind je de meest bijzondere items. Misschien kom jij wel een paar limited edition Nikes tegen of een Levi’s spijkerjasje in perfecte staat. De meeste items kosten niet meer dan €15, perfect als jij een beetje krap bij kas zit deze maand. Probeer uit te vinden wanneer de winkel nieuwe kleding in de rekken hangt. Vaak is dit één tot twee keer per week en ga op die dag in de ochtend op pad. Zo haal je er de mooiste exemplaren uit! Heb je zelf nog oude kleding over die je niet meer draagt? Geef het dan af bij een tweedehands winkel, vaak geven zij een deel van de winst aan het goede doel. 

3. Het is origineel
Als jij een gaaf jurkje van de Zara koopt voor een feestje kun je ervan uitgaan dat minimaal drie andere meiden in dezelfde outfit staan te dansen. Soms een tikkeltje gênant, want in plaats van complimentjes ontvangen, ben jij de hele avond bezig om jouw fashion twin te ontlopen. Nog erger is het als iemand op school dezelfde jas of schoenen heeft, die zie je elke dag! Als jij losgaat in een tweedehands winkel kom je dit probleem niet meer tegen. Echt niet dat er een kopie is van dat oversized suède jasje dat jij voor twintig euro op de kop hebt getikt. 

4. Online winkelen
Heel vaak zijn er ook prachtige items online te vinden. Merken die bijvoorbeeld alleen in Amerika verkocht worden vind je nog weleens terug op Marktplaats of eBay. Ook speciale items die niet meer in de winkel liggen kun je hiertegenkomen. Ook handig als je zelf wel een extra zakcentje kunt gebruiken! Haal jouw kledingkast leeg en zet alles wat weg kan op Marktplaats. Het zal je verbazen hoeveel je hiemee kunt verdienen.

5. Kies zorgvuldig
Ondanks dat tweedehands kleding hartstikke gaaf kan zijn, moet je natuulijk wel een beetje zorgvuldig zijn bij het shoppen. Als je een paar schoenen helemaal geweldig vindt, maar ze eigenlijk al een beetje afgetrapt zijn, kun je ze beter laten staan. Check de kleding ook altijd op gaten of vlekjes en denk ook even goed na over de prijs. Misschien kun je zelfs nog afdingen als je het stuk te duur vindt. Omdat alles zo goedkoop is in de kringloopwinkelt schuilt het gevaar dat je met veel te veel spullen thuiskomt die je vervolgens toch niet draagt. Was je kleding ook voordat je het draagt! Dit heeft de winkel vast al zorgvuldig gedaan, maar het is wel zo fris om het zelf nog even te doen. 

Lees ook: