Lifestyle

Dit gebeurt er als je je telefoon moet inleveren op een festival

Je hoeft Instagram, Facebook of Snapchat maar te openen in een willekeurig zomerweekend en je tijdlijn staat vol met foto’s van festivals. Het lijkt wel alsof al je vrienden daar zijn. Als jij op een festival staat dan moet je natuurlijk ook even een fotootje schieten van je outfit. Ben je er niet bij, dan heb je last van serieuze FOMO. Maar wat gebeurt er als niemand een foto kan maken en op social media kan gaan? Er is een experiment gedaan en de uitkomst zal je verbazen…

Naar een festival zonder smartphone? Waarschijnlijk is dit nog nooit in jou opgekomen. Je hebt je telefoon immers nodig om foto’s te maken, op social media te posten en om je vrienden te appen bij welke stage je staat. De keerzijde is wel dat je meer op je telefoon zit dan dat je van het festival geniet. Wat gebeurt er als bezoekers hun smartphone moeten inleveren?

Dat zochten sociale wetenschappers van de Universiteit Utrecht uit. Tijdens festival De Beschaving in Utrecht werden de smartphones van duizend bezoekers afgeplakt. Het doel was om mensen weer van een festival te laten genieten, maar ook om te onderzoeken hoe afhankelijk mensen van hun smartphone zijn. Dat laatste bleek aan de erge kant te zijn. Na een uur stonden er ‘al best veel mensen’ bij het kantoortje van de onderzoekers.

Wat blijkt? Mensen zonder smartphones hadden meer plezier dan mensen die online waren! De offlinegroep gaf de dag een 8,3, de rest gaf het festival gemiddeld een 8. “We hebben onderzocht of dat was omdat ze naar speciale gebieden mochten waar je online niet mocht komen, maar dat was niet de reden. Ook hadden de ‘offliners’ niet meer alcohol op”, zegt hoofdonderzoeker Regina van den Eijnden van de Universiteit Utrecht. “Waarschijnlijk heeft het echt te maken met dat ze offline zijn en dus meer plezier maken.”

Zou jij naar een festival willen zonder telefoon of moet je daar niet aan denken?

Bron