Lifestyle

Dit zijn de redenen waarom jij slecht slaapt

Hoe doet iedereen dat toch? Werken, sporten, afspreken met vriendinnen en dan ook nog eens een hobby hebben. Jij wordt al moe van het idee. Sterker nog, je bent eigenlijk altijd moe. De hele dag vecht je tegen de aandrang om een dutje te doen. Hoe komt dit toch? Girlscene verzamelde voor jou de meest voorkomende redenen waarom jij altijd moe bent en toch slecht slaapt.

1. Je gaat te laat slapen
Een heel erg voor de hand liggende reden, maar wel een serieuze. Ga jij altijd pas in de late uurtjes slapen, maar moet je wel weer vroeg op? Slaapgebrek! De ene persoon heeft meer slaap nodig dan de ander, dus misschien heb jij aan een uur of 6 al genoeg. Maar probeer dan wel iedere nacht deze uren te pakken. En ja, series zijn verslavend en nee, je mag niet de hele nacht blijven kijken ;-).

2. Je gaat met een volle buik slapen
Eet jij het liefst nog een flinke maaltijd voordat je naar bed gaat? Niet zo handig. Je maag en spijsvertering blijven druk aan het werk en daardoor blijf je wakker. Maar met honger naar bed gaan is ook weer geen slim idee. Krijg je vlak voordat je naar bed wilt dus een knorrende maag? Eet dan iets kleins, zoals een banaan.

3. Er komt teveel licht binnen
Heerlijk, wakker worden met de zon op je snoet. Maar voor het slapen is het niet zo heel fijn. Een donkere kamer is dan toch beter. Misschien denk je dat je er geen last van hebt, maar blijkt het toch een grote factor te zijn. Kies voor goed verduisterende gordijnen of ga voor een leuk slaapmasker.

4. Je zit te lang op je telefoon
Tja, die telefoon weer. Hoewel het super interessant is om voordat je gaat slapen nog even je Instagram en Facebook te checken, kun je het beter niet doen. Het leidt je alleen maar af en houdt je wakker. Daarnaast, als jij vanaf een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon kijkt raak je ook niet verwikkeld in Whatsapp-gesprekken die onverwachts uren blijven duren.

5. Je kamer is te warm
Een muffe, warme kamer is geen fijne slaapomgeving. Zorg ervoor dat je overdag je kamer lekker door laat waaien zodat je ‘s avonds in een frisse kamer ligt. Slapen met een open raam is in de zomer heerlijk, in de winter moet je wel echt oppassen met tocht op je lichaam.

6. Je slaapt in het weekend te lang uit
De sleutel tot een goed slaappatroon is regelmaat. Dus probeer ook in het weekend op een normale tijd op te staan. Als jij op zondag tot half twee blijft liggen, is het logisch dat je ‘s avonds niet makkelijk in slaap komt. Probeer rond een uur of negen toch echt je bed uit te komen.

7. Je drinkt te weinig
Vermoeidheid kan een teken zijn van uitdroging. Probeer dus echt iedere dag minstens anderhalve liter water binnen te krijgen. En drink vlak voor het slapen geen cafeïnehoudende drankjes, zoals cola of koffie. Ook kan het helpen om te kiezen voor een slaapthee in plaats van een gewone thee, deze bevat namelijk ook cafeïne.

8. Je sport vlak voor het slapen
Als je vlak voor het slapen gaat sporten kom je vaak moeilijk in slaap. De adrenaline pompt nog vol door je lichaam en houd je wakker. De een is hier gevoeliger voor dan de ander.

9. Je sport helemaal niet
Je beweegt op een dag eigenlijk heel weinig en ‘s nachts slaap je slecht… Probeer twintig minuten beweging aan je dag toe te voegen. Wat dacht je van een wandeling na je werk of na het eten? De frisse lucht en de beweging zorgen ervoor dat je ontspant, je hoofd leeg maakt en makkelijker slaapt.

10. Je doet weleens dutjes
Een killer voor je nachtrust zijn dutjes en dan vooral de dutjes die je ‘s avonds voor de tv doet. Misschien heb je het weleens meegemaakt: je valt voor de tv in slaap, schrikt wakker en vertrekt naar je bed. Als je daar eenmaal in ligt kun je niet meer slapen! Als je merkt dat je begint in te dutten op de bank kun je beter gelijk naar je bed gaan. Een dutje in de middag is niet per se een probleem, tenzij deze meer dan twintig minuten duren. De ideale powernap duurt namelijk maar zo kort! Daarna voel je je vaak alleen maar vermoeider.

11. Je ontspant overdag te weinig
Werk je tot op het laatste moment? Vlieg je de hele dag heen en weer zonder pauzes? Dat komt je nachtrust niet ten goede. Als je tot op het laatste moment doorwerkt lig je vaak in je bed nog te piekeren en kun je de slaap niet vatten. Ook is het belangrijk dat je lichaam al voordat je naar bed gaat tot rust komt. Stop dus op tijd met werken (minstens 2 uur voordat je gaat slapen) en neem bijvoorbeeld een lekkere warme douche. Lees nog wat, drink een beker thee of warme melk en je zult merken dat je een stuk beter slaapt.

Herken jij een van deze dingen?

Bron, bron