Lifestyle

De ultieme tips om jouw studententijd te overleven

Als student heb je het gewoon zwaar. Je wordt bedolven onder deadlines, je bijbaantje en al die colleges die je ‘s ochtends moet volgen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die feestjes en andere leuke dingen waar je natuurlijk wel bij móét zijn. Lees maar snel mee, want deze tips gaan jouw leven een heel stuk makkelijker maken…  

Feesten en college
Het is een veelvoorkomend studenten-probleem: iedereen gaat op donderdag uit, maar vrijdag begint jouw college weer om 9 uur. Als je uiteindelijk toch besluit om te feesten, zet dan in ieder geval jouw wekker vóórdat je de stad ingaat. Na een paar biertjes vergeet je dit geheid en niets is zo vervelend als om 1 uur ‘s middags wakker worden en je realiseren dat je al twee colleges hebt gemist. Je kan ook aan een huisgenootje vragen om je ‘s ochtends uit bed te trommelen. Als zij ook zo vroeg op moet staan, kost het haar nauwelijks moeite om jou een handje te helpen. Jij zou voor haar natuurlijk hetzelfde doen! En laat je pinpas die avond maar thuis. In een aangeschoten bui de hele bar trakteren zal je de dag erna meer koppijn bezorgen dan de kater. 

Neem een bijbaantje dat aansluit bij jouw studie
Misschien heb je wel totaal geen zin om na college weer met hetzelfde onderwerp bezig te zijn, maar je bent jezelf later dankbaar. Het staat namelijk super goed op je cv en niemand heeft zin om na een uitputtende studie nog steeds nergens aangenomen te worden. Veel leuke bedrijven zijn op zoek naar stagiares en misschien kom je op die manier wel bij jouw droombaan terecht. Wil je liever voor jezelf werken? Probeer dan je kwaliteiten goed in te zetten. Als je bijvoorbeeld een studie Nederlands doet, kun je proberen om je eigen schrijf-bedrijfje op te richten en als informatica-student kun je misschien voor een fijn bedrag websites in elkaar zetten. 

Studievereniging
Word altijd lid van jouw studievereniging. Het kost meestal iets van €30 en je ben je er van de rest van je leven bij. Dit komt goed van pas wanneer je dure boeken moet kopen, want je krijgt dan flinke korting. Ook geven ze vaak feestjes, borrels of worden er activiteiten georganiseerd. Op deze manier ontmoet je super snel studiegenoten en oudere jaars kunnen je in de toekomst misschien helpen bij een lastig vak. In een commissie of bestuur gaan is meestal erg gezellig en dit staat ook goed op je cv. Soms kun je hier zelfs extra studietijd voor krijgen. 

Geld besparen 
Neem jouw studentenpas overal mee naartoe. Zo krijg je bij bioscopen en andere cultuur-gerelateerde evenementen bijna altijd korting, maar wist je dat bijvoorbeeld de Urban Outfitters en New York Pizza ook speciale studenten-deals hebben? Probeer daarnaast één keer in de week naar de supermarkt te gaan en meteen alles te kopen wat je nodig hebt. Zo zit je nooit ‘s avonds op de bank zonder eten om vervolgens maar een Happy Meal te halen. Je bespaart ook veel geld wanneer je probeert om met het hele huis samen te eten. Het is nu eenmaal goedkoper om voor meer mensen te koken. Zorg ook dat je lunch hebt voor op college, want het eten in de kantine is meestal hartstikke ongezond en super duur. Als je toe bent aan een nieuwe garderobe, kun je het beste eerst even bij jouw huisgenootjes aankloppen. Wedden dat zij nog leuke spullen hebben liggen die ze wel willen ruilen voor die skinny jeans die jou niet goed zit?

Ben jij al bezig met jouw scriptie en kan je wel wat hulp gebruiken? Tips die je helpen bij het schrijven vind je hier.

Heb jij nog goede tips voor het studentenleven?

Must reads 👀