News

Wait what?! Het wordt veel makkelijker om aan een abortuspil te komen

Een ongewenste zwangerschap is iets waar niet mee valt te spotten. Sommige mensen zijn dolblij om erachter te komen dat ze zwanger zijn, anderen willen het kind liever laten weghalen. Maar zo eenvoudig is dat laatste nog niet. Tot 2017, als het aan minister Edith Schippers ligt. Dan moet het een stuk eenvoudiger zijn om aan de abortuspil te komen.

De abortuspil en het plan van minister Edith Schippers (van de VVD) hebben nogal wat voeten in de aarde. Zoals je misschien al weet is het niet heel eenvoudig om iets er doorheen te krijgen in de Eerste en Tweede Kamer en helemaal niet als het om onderwerpen gaat zoals een zwangerschap beëindigen. Toch zou Schippers graag willen dat huisartsen straks de abortuspil (niet te verwarren met de morning-afterpil) kunnen voorschrijven. Maar de christelijke partijen zien er niks in, meldt de Volkskrant.

Het zou betekenen dat de huisarts in het vroegste stadium van de zwangerschap de abortuspil Sunmedabon mag voorschrijven om een miskraam op gang te brengen. Nu mag het nog niet. Het plan heeft al vertraging opgelopen, want eigenlijk was het de bedoeling dat de abortuspil vorig jaar al op voorschrift van de huisarts bij de apotheek beschikbaar zou komen. Nu zijn we nog niet zover. Uiteraard heeft minister Schippers de nodige redenen om dit plan door te laten gaan. Volgens haar voelen vrouwen zich bij de huisarts meer vertrouwd én speelt de huisarts al een rol in de anticonceptiezorg. Als de huisarts de abortuspil mag verstrekken kunnen herhaalde ingrepen en abortussen volgens Schippers worden voorkomen. 

Vrouwen zouden de abortuspil voorgeschreven krijgen in de overtijdperiode (tot zes weken en twee dagen zwangerschap, oftewel als je 16 dagen overtijd bent). Detail: het aantal overtijdbehandelingen stijgt de laatste jaren en het is niet bekend waarom. Maar het plan heeft nogal wat haken en ogen. Zo is het volgens de wet verboden om mee te werken aan het afbreken van een zwangerschap. Daarom hebben op dit moment alleen bepaalde artsen in het ziekenhuis en klinieken met een speciale vergunning toestemming om een zwangerschap af te breken. Voor een huisarts zou het dus verboden zijn en is hij of zij strafbaar.

Verder moet niet alleen het plan van Edith Schippers worden goedgekeurd, ook moet er een wetswijziging plaatsvinden. To be continued…

Wat vind jij: moeten huisartsen de mogelijkheid krijgen om de abortuspil voor te schrijven of moeten vrouwen naar het ziekenhuis of een kliniek blijven gaan als ze hun zwangerschap willen beëindigen?

Must reads 👀