Lifestyle

6 tips om te dealen met kritiek op social media

Je hebt net een mooie selfie geplaatst en de eerste nare comments komen al binnen: nep, bewerkt… Of je je foto’s nu wel of niet bewerkt, het is sowieso niet leuk om vervelende reacties te krijgen op sociale media. Helaas gebeurt dit tegenwoordig best wel vaak en hebben niet alleen beroemde mensen er last van. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Lees het hier.

Op sociale media vind je het leuk om alles te delen wat jou interesseert. Helaas vindt niet iedereen dezelfde dingen leuk als jij. Nare reacties, screenshots die doorgestuurd worden en andere flauwe acties gebeuren vaak. Maar wat doe je eraan?

Praat erover
Als iemand een gemene reactie onder je foto plaatst kun je er het beste over praten met mensen in je omgeving. Zij kunnen je geruststellen en helpen om alles te relativeren. Niemand is lelijk, dus laat je dit ook niet wijsmaken! Bedenk van wie de reactie komt. Vervelende reacties worden vaak gedreven door jaloezie. Soms is het bedoeld als opbouwende kritiek, maar soms slaat het ook gewoon helemaal nergens op. Vaak is de zender zich helemaal niet bewust wat hij of zij doet, hoewel dat absoluut geen excuus is.

Denk vooruit
Daarnaas mag je mag wat je zelf leuk vindt, maar als je een extreme foto of mening plaatst kun je reacties verwachten. Dit betekent niet dat wij het oké vinden dat mensen gemene opmerking plaatsen, maar het is nu eenmaal zo dat extreme foto’s en statussen ook extreme reacties uitlokken. Bereid je zelf dus voor: ga jij een sexy selfie plaatsen? Bedenk dan van tevoren wat voor reacties dit gaat oproepen. Wij zijn groot voorstanders van lekker doen wat je wilt, maar helaas denkt niet iedereen hier hetzelfde over. Bescherm jezelf door alvast te bedenken wat er gaat gebeuren.

Zet je account op privé
Ben je het helemaal zat? Zet dan je kanalen op privé. Zo kunnen alleen de mensen die jij toestemming geeft deze foto’s zien. En vaak zijn het onbekenden die nare reacties plaatsen, want dan kunnen ze er niet op aangesproken worden. Mocht er iemand in je omgeving zijn die raar reageert, dan kun je die persoon van je accounts verwijderen, blokkeren en/of aanspreken.

Reageer niet te snel
Als iemand gemeen doet wil je het liefst net zo gemeen reageren. Adem in, adem uit en denk nog eens een paar uur na. Laat zien dat jij de verstandigste bent en laat je niet uitlokken. De beste vorm van vraak? Reageer heel aardig op een vervelende reactie. Het gebeurt regelmatig dat de zender zich dan schaamt. Of negeer het helemaal.

Wees eerlijk
Eerlijk en open zijn: doodeng. Je laat gelijk zien wat je kwetsbaar maakt. Maar aan de andere kant roept het wel sympathie op en zorgt het ervoor dat mensen doorkrijgen dat je ook maar gewoon een mens bent. Stel, je plaatst een foto waarop te zien is dat je bent afgevallen. Je krijgt misschien een hoop reacties waarin staat: ik vond je mooier toen je niet zo dun was. Reageer jij met iets als: dat is lief van je, maar helaas voelde ik mezelf toen niet goed. Ik heb hard gewerkt en ben heel erg trots op mezelf, dan blijf je respectvol en laat de ander je waarschijnlijk met rust.

Blijf respectvol
Blijf respectvol. Hoe boos je ook bent, laten zien dat jij wel weet hoe het hoort geeft een goed voorbeeld. Als je terug gaat schelden ben je gelijk net zo schuldig, hoe verleidelijk het soms ook is. Je mag best boos of verdrietig zijn, maar zet dit niet op je kanalen. Probeer een normale reactie te verzinnen of verwijder gewoon de nare reactie. Natuurlijk onthoud jij het wel, maar vuur met vuur bestrijden werkt niet.

Hoe ga jij om met vervelende reacties op social media?