Lifestyle

Toffe opleiding: Archeologie

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Sanne met haar tofste opleiding ever: Archeologie.

Ik studeer archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik kwam hier terecht via de website van de universiteit. Ik heb de hele lijst bestudeerd en archeologie leek me de leukste opleiding van allemaal. Daarnaast is de studie in Groningen ook nog eens topopleiding, dus ik wist zeker dat ik de juiste keuze maakte.

Op de opleiding leer ik echt van alles! Natuurlijk heb je de standaardvakken zoals schrijfvaardigheid en statistiek. Maar je volgt ook vakken over verschillende tijdperiodes zoals de prehistorie, de Griekse oudheid, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Daarnaast volg je vakken waarbij je dingen leert over planten en zaden, en vakken waar je leert over dierenbotten. Ook heb je scheikundige vakken en leer je zelfs over de poolgebieden!

View post on Instagram
 

Na je eerste jaar kies je steeds meer zelf wat je wil leren en kies je tussen Noord-Europese archeologie of Mediterrane archeologie. Een half jaar is gereserveerd voor keuzevakken. Dan kun je kiezen om extra archeologie vakken te volgen, maar je kunt ook vakken van een andere studie volgen of je kunt een half jaar naar het buitenland gaan.

In je master heb je ook veel vrije keuze. Tijdens mijn master heb ik een vak over archeologie en de dood gevolgd, en heb ik tijdens een vak een tentoonstelling gemaakt die bijna een jaar te zien was in het universiteitsmuseum! 

Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik altijd al geïnteresseerd was in de geschiedenis. Wat me tegenstond aan een studie geschiedenis is dat je veel met je neus in de boeken zit. Archeologie is natuurlijk ook een groot deel lezen, maar er is ook een deel praktisch en dat leek mij juist heel leuk.

Het allerleukste aan mijn studie vind ik het praktische gedeelte en het reizen! Ik ben meerdere keren naar Rome geweest, maar ook naar Griekenland, Turkije en Istanbul. In Rome en Istanbul heb ik extra vakken gevolgd over archeologie en erfgoed. In de buurt van Rome heb ik een graf opgegraven in een grafveld dat nog ouder was dan de Romeinse tijd en in Griekenland heb ik opgravingen gedaan op het terrein van een paleis. Duitsland was ook erg spannend, want daar heb ik een huis opgegraven in een Romeinse stad. Dit soort opgravingen zijn altijd erg gezellig. Je gaat met een groep medestudenten een maand op reis en naast dat je samen opgraaft, leef je ook samen. ‘a Avonds eet je samen en drink je gezellig een drankje en in het weekend ga je vaak op pad om de omgeving te verkennen.

Op dit moment loop ik stage bij het Drents museum, dat vind ik ook erg leuk. Ik help hier mee om een grote tentoonstelling te maken over de trechterbekercultuur (bekend van de hunebedden). Met mijn diploma kun je heel veel verschillende dingen doen. Zo kun je bij een museum gaan werken of bij de gemeente. Ook kun je bij een bedrijf gaan opgraven. Voordat er ergens gebouwd wordt, is archeologisch onderzoek namelijk verplicht. Daarom zijn er een aantal bedrijven die zich bezighouden met dit soort opgravingen, dit is heel divers want je kunt van alles tegenkomen.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Toffe studie” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw studie binnenkort wel op Girlscene!

​Wat lijkt jou van deze studie?