Food

Deze producten zijn toch niet zo vega(n) als je denkt

Vegan eten kan best lastig zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer veganisten en zijn er ook steeds meer producten voor vegetariërs en veganisten. Helaas zitten er in veel van deze ‘veganistische’ producten toch dierlijke ingrediënten verstopt. Dit zit vooral in producten waar je het absoluut niet van verwacht. Over welke producten dit gaat, lees je in dit artikel.

We hebben veel tips gekregen voor een artikel over verstopt vlees. Met verstopt vlees worden dus dierlijke producten bedoeld die in bepaalde producten zitten. Als je vegetarisch vegan eet, of wanneer je toch benieuwd bent naar de producten waar dierlijke ingrediënten in zitten dan is dit een interessant artikel voor jou. Wij zetten een aantal dierlijke ingrediënten op een rijtje en ook vertellen wij waar dit meestal in zit. 

Twijfel je over een product? Check dan altijd even de ingrediënten.

Gelatine
Voor degenen die het nog niet wisten: gelatine is een dierlijk product dat in heel veel andere producten voorkomt. Het is een doorzichtige gel en het wordt voornamelijk gebruikt als verdikkingsmiddel. Gelatine komt uit de huiden en beenderen van voornamelijk koeien en varkens. Als er dus ergens gelatine in zit, is dit product niet 100% vega(n). 

Gelatine komt vooral voor in drop, toetjes(pudding), zacht snoep zoals colaflesjes of teddybeertjes.

View post on Instagram
 

Colloïdaal proteïne
Hier gaat het vaak om eiwitten die zich in vloeistoffen bevinden. Het zijn bijna altijd bloedeiwitten van een varken. Waarom is dit dan niet vegetarisch? Bloed hoort bij slachtproducten en het is ook afkomstig van een dier. 

Colloïdaal proteïne vind je voornamelijk in de goedkopere dropsoorten. Het wordt vaak gebruikt als vervanger van gelatine. 

E-nummers 
Lang niet alle E-nummers bevatten dierlijke stoffen, maar het kan zeker wel het geval zijn. De Vegetariërsbond heeft op haar website een lijst staan met zo’n 45 e-nummers die zij verdenken dierlijk te zijn. Van lang niet alle e-nummers is het 100% zeker of er inderdaad dierlijke stoffen in zitten. Twijfel je? Kies dan voor een product zonder e-nummers.

Dierlijke vetten
De naam zegt het eigenlijk al. Als het dierlijke vetten zijn, dan komen die ongetwijfeld ook van een dier. Met dierlijk vet wordt altijd slachtvet bedoeld. 

Dierlijke vetten kun je in bijna alle producten vinden waar vet aan toe is gevoegd. Een alternatief is plantaardige vetten. Als er plantaardige vetten in zitten in plaats van dierlijke vetten, kun je dit lezen op het etiket.

Weipoeder en lactose
Wei is het vocht dat overblijft tijdens het bereiden van kaas. Nou, dan weet je eigenlijk al genoeg toch? De wei is in contact geweest met dierlijke producten. Lactose wordt weer uit die wei gehaald. Het ligt eraan of je dit wel of niet wil eten. Veel vegetariërs eten dit namelijk wel gewoon.

Wei(poeder) en lactose vind je in ontzettend veel producten. Denk bijvoorbeeld aan Rivella, cup-a-soup, Pringles, allerlei soorten koekjes, margarine en brood. 

Het is natuurlijk voor elke vegetariër persoonlijk wat je wel en niet wil eten. Sommige vegetariërs willen geen vlees, vis en gevogelte eten, maar andere vegetariërs willen helemaal geen dierlijke producten. Dit artikel is er puur om voor sommige meiden wat opheldering te geven!
 

Must reads 👀