Lifestyle

De beste tips tegen (overmatig) zweten

Er is bijna niets zo vervelend als zweten. Sommige meiden zweten bijna niet, terwijl andere juist heel erg veel zweten. Tijdens het sporten, tijdens het winkelen of gewoon tijdens het lopen naar school. Het kan super vervelend zijn als je last hebt van overmatig zweten. Wil je weten wat je er aan kunt doen? Lees dan snel verder.

Bijna iedereen zweet wel op momenten van inspanning, maar wanneer je bijna altijd zweet kan dit heel vervelend zijn. Maak je geen zorgen, want er zijn veel mensen die hier last van hebben. Er zijn gelukkig een aantal manieren die dit op kunnen lossen! Probeer ze allemaal te testen om te zien wat het beste werkt voor jou.

# Ga voor een sterkere deodorant
Misschien heb je op dit moment wel een heerlijk ruikende deodorant die eigenlijk helemaal niet zo goed werkt. Kies daarom eens voor een andere deodorant. Heb je echt last van overmatig zweten? Ga dan eens langs de huisarts. Er zijn ook speciale deodorants tegen overmatig zweten, maar deze kun je vaak alleen krijgen op recept. Kies voor een anti perspirant als je minder wil zweten en ga voor een anti transpirant als je graag de zweetgeurtjes wil verminderen.

# Doe ‘s nachts deodorant op
Dit klinkt misschien niet heel logisch, maar dit is echt beter tegen overmatig zweten. Het stofje in de deodorant wat het zweten tegen moet gaan, moet in je oksel – zweetklieren – terecht komen. ‘s Ochtends is het voor het stofje namelijk moeilijker om in de oksel terecht te komen. Als je de deodorant ‘s nachts op doet heb je ook minder kans op huidirritaties.

# Kies voor ademende kleding
Het is belangrijk dat je lichaam kan ademen in kleding. Kies dus voor kleding die niet te strak zit en vermijd synthetische stoffen. Ook is het beter om je kleding maximaal 1 dag te dragen. Als je 1 dag al te lang vindt kun je extra kleding meenemen. Heb je heel erg last van zweetvoeten? Wissel dan overdag ook eens van sokken en draag niet elke dag dezelfde schoenen.

# Zorg dat je altijd deodorant bij je hebt
Af en toe even opfrissen is heel fijn. Zorg daarom dat je altijd een flesje deodorant bij je hebt. Probeer alleen niet continu deodorant op te spuiten, want dit is ook weer niet goed voor je huid. Maar af en toe even wat extra deo onder de oksels kan echt geen kwaad.

# Draag laagjes
Ten eerste is het al verstandig om bepaalde stoffen kleding te vermijden, maar het is ook een slim idee om laagjes te dragen. Wanneer je laagjes draagt is de kans op (zichtbare) zweetplekken al een stuk minder. Het is ook beter om laagjes te dragen dan één strakzittend shirtje. Draag bijvoorbeeld een T-shirt onder een blousje of een vest over een T-shirt.

# Vermijd pittig eten
Wist je dat je meer gaat zweten van pittig eten? Probeer pittig eten daarom zo veel mogelijk te vermijden als je last hebt van (overmatig) zweten. Van knoflook en uien gaat je zweet meer stinken, dus dit kun je ook beter vermijden als je hier al last van hebt. Ook caffeïne kan zorgen voor zweten, dus probeer even een tijdje geen cola en koffie te drinken. 😉

# Kies voor de juiste zeep met douchen
Je wil waarschijnlijk het liefst meerdere keren per dag douchen, maar probeer dit te beperken tot een keer per dag. Kies tijdens het douchen ook voor een milde zeep die je huid schoonmaakt. Ga bijvoorbeeld voor een antibacteriële zeep. Het is ook belangrijk dat je jezelf goed afdroogt na het douchen. Bacteriën zijn namelijk dol op vochtige plekjes. Bacteriën + zweet = stinkend zweet en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.

# Wees slim met kleuren
Realiseer je je weleens dat zweetplekken in sommige kleuren veel duidelijker zichtbaar zijn dan in andere kleuren? Zweetplekken zie je bijna niet in donkere kleuren en juist wel in lichte en felle kleuren. Dit betekent natuurlijk niet dat je alleen nog maar zwart moet dragen, maar maak hier gebruik van de laagjes en draag verschillende laagjes over elkaar heen.

# Ga langs de huisarts
Helpt geen van deze tips en heb je nog steeds erg last van het zweten? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Hij/zij heeft misschien wel dé oplossing voor jou!

Wat doe jij om (overmatig) zweten tegen te gaan?

Bron, bron